Események

Kes_Villa_Buda_Gesztenyes

2020. január 15.


Kés-Villa-Buda: ELKÉSZÜLT BUDA ÉTLAPJA

Elkészült Buda étlapja! A Kés-Villa-Buda 12 étterme összeállította a budai vendéglátás legautentikusabb étlapját, tele tradicionális fogásokkal. Az étlap célja, hogy olyan körképet adjon, ami megmutatja, mit tud a 21. században a hagyományokon alapuló, őszinte budai konyha.

A szeptemberben megalakult, 12 budai éttermet tömörítő Kés-Villa-Buda összeállított egy olyan, tizenkét fogásos étlapot, amely a magyar konyha legjavát tartalmazza, s amelyben a fogások mindegyike egy-egy egyesületi tagtól származik. Mindezt úgy, hogy az a hazánk ízeire fogékony külföldi látogatókat is segítse a tájékozódában.

Ilyet nem eszel máshol!

Ez az az étlap, amely megmutatja, hová érdemes menni egy-egy magyar klasszikusért. Lépten-nyomon felmerül ugyanis a kérdés: hol ehet az ember rendes húslevest, hol a legjobb a vadas, a rakott burgonya, a borjúpaprikás, hol érdemes csülköt kérni és hova kell elzarándokolni egy tisztességes túrógombócért. A BUDA ÉTLAPJA megadja a választ, és útvonaltervet ad mindenkinek, aki felfedezné a budai gasztronómia legjavát.

Nevezhetjük Best Of Budának is: az egyesület tagéttermei ugyanis azt az ételüket írták BUDA ÉTLAPJÁRA, ami slágernek számít törzsvendégeik körében, másképp fogalmazva, amit ha levennének kínálatukból, minimum lázadás törne ki. Ezek a receptek apáról fiúra, családról családra öröklődtek, és a mindenkori vendég adta rájuk az Áment.

Vidd el, add tovább!

BUDA ÉTLAPJA megtalálható ezentúl mind a tizenkét egyesületi tag asztalán, elvihető, továbbadható. Sőt, továbbadandó! De akár egy Airbnb-szoba falára is hasznos lehet kitűzni, segítve így azokat, akik nyitottak az autentikus budai, vagy ha úgy tetszik, magyar gasztronómiára.

Autentikus? Az pontosan milyen is?

Ami az autentikusnak nevezett, szóróanyagként is értelmezhető BUDA ÉTLAPJÁN szereplő ételeket illeti: nincs újragondolás, de átgondoltság van. Átgondoltság a tradíciók megvalósítása terén, felhasználva a modern konyhatechnológiákat, így tökéletesítve a recepteket. Átgondoltság a tálalás terén: a nagymama nem biztos, hogy így tálalta volna, de hát részben ezért járunk étterembe. És átgondoltság a minőségi, hazai alapanyagok használata terén, amely szólamot ma már sokszor és sok helyről hallhatjuk – kérdés, hogy ez valóban minden étterembe látogató számára alapvetőség-e ma már, legyen szó hazai vagy külföldi vendégről.

***

AZ EGYESÜLETRŐL:

Kés-Villa-Buda – összefogás a budai vendéglátásért

A Kés-Villa-Buda tizenkét budai éttermet tömörítő egyesület, mely elsődlegesen a budai, polgári vendéglátás és a magyar konyha népszerűsítését tűzte ki céljául. Az alapötlet: a békebeliséget – már ami a rá jellemző étkezési kultúrát, nosztalgikus légkört illeti – visszahozni a divatba. Újra megmutatni annak létjogosultságát, értékeit a mindennapokban – elsősorban a fővárosi (nem csak Budán élő) lakosságnak, másodsorban a Budapesten hétvégéket töltő hazai közönségnek (különös tekintettel a családokra), harmadrészt pedig a külföldi turistáknak, akik keresik az autentikus magyar éttermeket, ahol megismerhetik hazánk tradicionális ízeit és mindemellett magas színvonalú vendéglátásban lehet részük.

A Kés-Villa-Buda szerveződésében alapérték a hazai alapanyagok előnyben részesítése, a tradíció tisztelete, az udvarias kiszolgálás és az elégedett, visszatérni kívánó vendég.

A tagok számára az is fontos, hogy az egyesületi forma lehetővé teszi számukra a műhelymunkát, a közös gondolkozást olyan kérdésekben, mint a munkaerőhiány, a szakemberképzés, az alapanyag-beszerzés, fenntarthatóság – és így tovább.

A Kés-Villa-Buda alapítótagjai:

– Jardinette

– Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

– Mezzo Music Restaurant

– Spíler Buda

– Náncsi néni vendéglője

– Földes Józsi vendéglője

– Hadik

– Schieszl Vendéglő és Borház, 1896

– Émile

– Kéhli

– Pasarét Bisztró

– Promontor Kertvendéglő

***

További információk:

Németh Richard – projket koordinátor, sajtóreferens

+36 30415 80 69

nemeth.richard@wineflow.hu

——————————————————————————————————————-

Média megjelenéseink: Origo: 2019.09.25. 11:18

Tizenkét budai étterem étterem közös projektbe fogott, melynek célja, hogy a klasszikus budai vendéglátást, a magyar ételeket népszerűsítsék egy egész éves kampány keretében, tematikusan.

A békebeli magyar konyha népszerűsítése

A Kés-Villa-Buda egy, a budai éttermeket tömörítő mozgalom, mely elsődlegesen a budai, polgári vendéglátás és a magyar konyha népszerűsítését tűzte ki céljául.Az alapötlet: a békebeliséget – már ami a rá jellemző étkezési kultúrát, nosztalgikus légkört illeti – visszahozni a divatba.

Így írják le közleményükben: „Szeretünk vasárnap húslevest enni, fokhagymás pirítóssal érkező velőscsonttal. Rántott bordát krumplipürével, tejfölös uborkasalátával. Füstölt csülkös bableves után jó a túróscsusza sok pörccel. Ugyanakkor a kovászosuborka-krémlevest követően sem ördögtől való a pacal. Desszertnek pedig somlói vagy mákos guba, esetleg madártej.”

Nagypolgári, békebeli, jó értelemben véve magyaros, családias, a hétköznapokat is ünneplő éttermekben kényelmes reggelik, ráérős ebédek, borozásba forduló vacsorák.

Ennek a létjogosultságát, értékeit három csoportnak akarják megmutatni:

 1. a fővárosi (nem csak Budán élő) embereknek
 2. a Budapesten hétvégéket töltő hazai közönségnek (különös tekintettel a családokra),
 3. a külföldi turistáknak, akik keresik az autentikus magyar éttermeket, ahol magas színvonalú vendéglátásban lehet részük.

A közleményükben arról írnak, hogy a mozgalomban részt vevő éttermeknekalapérték a hazai alapanyagok előnyben részesítése, a tradíció tisztelete, az udvarias kiszolgálás és az elégedett, visszatérni kívánó vendég.

illusztrációFORRÁS: WWW.PIXELTASTER.COM

Ezek az éttermek álltak össze

A projekt ötlete a Jardinette vendéglő tulajdonosához, Kálmán Zoltánhoz köthető, aki régóta szerette volna már a budai éttermeket egyesületbe tömöríteni a fentiek szellemében. A mára egyesületté vált Kés-Villa-Buda elnökségi tagjai: Kálmán Zoltán (Jardinette), Haris Gergő (Mezzo Music Restaurant), Hegedűs János (Budai Gesztenyés Nagyvendéglő) A szerveződést Budavári Dóra és Németh Richard gasztro-kommunikációs tanácsadók segítik.

A Kés-Villa-Buda alapítótagjai:

 • Jardinette
 • Budai Gesztenyés Nagyvendéglő
 • Mezzo Music Restaurant
 • Spíler Buda
 • Náncsi néni vendéglője
 • Földes Józsi vendéglője
 • Hadik
 • Schieszl Vendéglő és Borház, 1896
 • Émile
 • Kéhli
 • Pasarét Bisztró
 • Promontor Kertvendéglő

A Kés-Villa-Buda októberi témája: a húsleves (és a velőscssont)

A projektben résztvevő egyesületi tagok minden hónapban kidolgoznak egy közös témát, amelyre mind a közösségi médiában, mind az éttermük állandó vagy időszakos kínálatában felhívnák a figyelmet. Ételek, alapanyagok, történelmi emlékek, történelmi alakok – ezen kategóriák adják majd a témákat.

A Kés-Villa-Buda első ilyen, mindenki számára jól ismert témája a húsleves. A tyúkból, a kakasból, a marhából, vagy a fácánból készített húsleves, amit ki porcelánban, ki zománcos fazékban tálal, de ami egyszerre tud a mindennapi vagy akár az ünnepi étkezések alapvető fogása lenni.