Blog

Borvacsorák, tematikus estek, gasztronómiai élvezetek.

2019. október 17.


Különleges borkóstolók 2019/2020

Számunkra a bornak különleges helye van kínálatunkban. Igyekszünk az évjárathoz méltó legjobb borokat fellelni, és a lehető legszélesebb skálában a fogyasztók elé tárni azok minden csínját. Ennek érdekében bor szortimentünket jellemzi, hogy legalább 80-100 tétel közül választhat a hozzánk betérő vendég, és ezek jelentős részét pohárral is kínáljuk.

A bor szeretetét koronázzák meg nálunk a havonta megrendezésre kerülő borkóstolóink, melyek alkalmával a borok és a gasztronómia szerelmeseit szeretnénk összehozni egy tematikus esemény keretében, vagy egy konkrét borász szortimentjére alapozva.

Ilyenkor séfünk Majoros Zsolt a borok mellé komponált ételekkel szeretné vendégeinket elkápráztatni. Minden bor egyedi, így nem születik két egyforma étel sem. Minden menüsorral a borász remekművei előtt tisztelgünk. Az eseménysorozatot Classic, Prémium és Superior név alatt tartjuk.

Akik korábban már jártak nálunk: Takler, Tringa, Gere Andrea, Miklóscsabi, Figula, Laposa, Ráspi, Demetervin, Demeter Csaba, St. Andrea, Konyári János,  Hernyák Tamás, Vida Péter, Vylyan, Szeleshát, Kiss, Gábor, Dibonis, Matias, Janus, Ákos István, Jekl, Kislaki Bormanufaktúra, Haraszthy, Liszkay, Babiczki, Szászi, Bolyki és még mások..

Az őszi kavalkád és szüreti időszak kezdetével éttermünkben is kezdetét veszi a borkóstolók szezonja mely ősztől kora nyárig tart.

A vinotékák, borbárok, sétáló borkóstolók, fesztiválok és pincelátogatások korszakában a vendég számtalan borkóstolási lehetőség közül választhat.

Mégis éttermünk hetedik éve töretlenül szervezi a borkóstolókat.

Miért a Gesztenyés?- Gasztronómiai színfolt.

Éttermünk egyedülálló lehetőséget biztosít az ételek és borok harmóniájának megismerésére ezen eseményeken keresztül, miközben családias szűk körben a borász a lehető legjobban bemutatásra kerül.

Egy borvacsora esemény szervezését mindig hosszas előkészületek előzik meg.

A meghívni kívánt borász előbb egy gazdag szortimentet ajánl részünkre, melyből a legszebb 6-8 tétel kiválasztása után azok kóstolására kerül sor.

Az ételek minden esetben a borok mellé írjuk, szezonalitást, aktualitást kölcsönözve az ételnek, utalva lehetőség szerint utalva a témára, vagy a borász sajátosságaira. Igyekszünk a lehető legfrissebb gasztronómia trendek és konyhatechnológiák alkalmazását is szem előtt tartani.

Ősztől folytatódik eseménysorozatunk és 2019-ben összesen 4 eseménnyel várunk, majd 2020- januárjától májusig még további 4 bor/ pezsgő témájú vacsorát hirdetünk.

2020.

Recas – Erdély – 2020. január 30. Csütörtök 19:00

Miért különleges az erdélyi bor?

Az itteni időjárás, talajadottságok, tengerszint feletti magasság, éghajlat, domborzat és kitettség rendkívüli módon kedveznek a szőlőtermesztésnek. Erdélyi vonatkozása van az első magyar nyelvű kézírásos borászatnak, valamint Bornemissza Anna 1680-ból származó szakácskönyve függelékének is. Erdély honos szőlőfajtái a szüretelés sorrendjében a következők: mézesfehér, ezerjó, királyleányka (leányka és a kövér szőlők hibridje, Segesvár környékéről származik és az I. világháború után terjedt el Erdély-szerte), juhfark, bánáti rizling, mustosfehér, kövidinka, furmint, magyarka, jardovány és erdei, kadarka és fekete leányka.

Erdélyi bor

Az erdélyi bor története több ezer éves. Erdélyben már a római hódítás alatt virágzott a szőlőtermesztés. Számottevő borvidékek léteztek abban az időben Temesvár, Gyulafehérvár, Torda, Kolozsvár és Zilah térségekben, továbbá a Maros és a Küküllő vidékén. A korai erdélyi bor kultúra bizonyítékaként a térségben állomásozó légiótól ránk maradt sírköveken a szőlő rendszeresen előfordul mint művészi díszítmény. Verespatakon (Alburnus Maior) egy római étlapra bukkantak, melyen kétféle bor szerepel: merum és vinum. Az erdélyi bortermelést az Árpád házi királyok alatt kialakult államszervezet fejlesztette, valamint az egyházi és püspöki birtokok, amelyek kiterjedt szőlőbirtokokat műveltettek meg. A szőlészet már a kezdetektől benne volt a magyar és erdélyi kultúrában, alapjait Erdélyben is a bencés szerzetesrendek fektették le, akiknek Szent István királyunk kiterjedt földbirtokokat adományozott, ahol szőlőt művelték és borászkodtak.

Recas – Erdély

Az Erdélyben található Rékás (Recas) a történelmi Magyarország egyik jelentős borvidéke volt. Már a római korban műveltek itt szőlőt. Egy későbbi korból, 1447-ből származó írásos dokumentum szerint ekkor adta el Magyari János és felesége 32 arany forintért a szőlőbirtokukat a temesvári bánnak. A XVIII. században a betelepülő szász borászok fejlesztették tovább a szőlő- és borkultúrát.

Erdélyi bor – Ausztrál főborász

A Temesvártól mintegy 40 kilométerre található Recas pincészet 1300 hektáron gazdálkodik és Közép-Európa egyik legmodernebb technológiával rendelkező borászatává vált. A folyamatokra és a borok minőségére Ausztráliából érkezett főborászuk, Hartley Smithers ügyel. Kiemelkedő szőlőfajtáik a Királyleányka, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rizling, Merlot, Cabernet Sauvignon és a jellemzően csak Erdélyben megtalálható Fekete Leányka. Boraik a világ legrangosabb borversenyein kapnak elismerő díjakat, de talán a legnagyobb sikert a párizsi Vinalies Internationales borverseny hozta meg, amikor a Solo Quinta 2010-es évjárata a világ legjobb fehérbora címet hódította el. A bort Gordon Ramsey is felvette londoni éttermének kínálatába. A Recas pincészet a borait a világ több mint 25 országába exportálja, legnagyobb piacuk az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság. Magyarországon a Recas pincészetet a Transylwine Kft. képviseli. Boraik mára számos elegáns hazai étteremben és borszaküzletben megtalálhatóak.

A borok mellé Majoros Zsolt&Besenyi Zoltán séfeink 6 fogásos exkluzív menüt komponálnak, melyhez a borokat szakértő mutatja be nekünk a vacsora folyamán.

1. Regno Sauvignon Blanc (2018)

Amuse Bousuce

2. Wildflower Cuvée  (2017)
(Chardonnay Barrique, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Muskotály)

Kacsa rilette, cékla szuflé, naspolya

3. Wildflower Pinot Noir (2018)

Kacsa rilette, cékla szuflé, naspolya

4. Nonius Syrah- Feketeleányka (2018)

Hoisin kacsamell, sült káposzta, édesburgonya, szilva

5. La Putere Fekete Leányka (2017)

Szarvas pofa, konfitált paszternák, fekete cseresznye, véreshurka

6. Selene Cabernet Sauvignon (2015)

Tonkababos csokoládétorta, aszalt szilvával, céklával

menü hamarosan….. az ár tartalmazza a 6-fogásoso étel- bor menü árát, valamint az ásványvízfogyasztást.

Dátum: 2020. január 30. Csütörtök 19:00

A menü: 15 500 Ft/ fő.

Előfoglalási ár a január 23-ig jelentkezőknek: 13 900 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható, az esemény jellegéből kifolyólag 12% szervíz díjat számítunk fel.)

Online asztalfoglalás ide kattintva.

Szicília, Isten ajándéka

10.24 csütörtök, 19:00

Olaszországból sosem elég, aki már járt, az pontosan tudja, hogy minden olasz régiónak megvan a szépsége, észak kulturális gazdagsága, és páratlan szépsége, dél lazasága, és semmihez nem hasonlítható kaotikussága csábít. A közös minden olasz tájegységben az evés-, és a bor szeretete.

A rendkívül gazdag borkészítési hagyományokkal rendelkező Olaszroszágban a szőlő nemesítését, és borok készítését még az Etruszkok honosították meg kb. Krisztus előtti 8. században. Olaszország ma nem csak a világ egyik legnagyobb bortermelője, hanem a legtöbb szőlőfajtával rendelkező is. Jelenleg mindegy 1200 fajtát tartanak nyilván.

A gazdag domborzati, éghajlati és talajviszonyoknak köszönhetően nagyon sokszínű az olasz bor, az északi régiók nagyon kedveznek a hűvösebb klímát kedvelő fehér fajtáknak, míg a déli területeken olyan szőlőfajták maradtak meg, melyek kimondotan kedvelik a hőséget és nagyon magas napsütéses órák számát.

Pedig nemzetközi szinten nincs is kimondottan első osztályú bortermő vidékük. Néhol a talaj, máshol a klíma tűnik nem kimondottan alkalmasnak. Mégis szinte mindenhol a legkedveltebb vörösborok, és pezsgők kerülnek ki innen, méghozzá elérhető áron.

Szicília és borvidéke az egyik legnagyobb olasz bortermő vidékek közé tartozik, pedig a minőségi borkészítés szempontjából nincsenek kimondottan könnyű adottságai. Kevés a csapadék, és az év jelentős részében hőség van. A szőlőből így nagyon könnyen kiégnek a minőséget jelentő savak, és lapossá, egysíkúvá válhatnak. Érdekes látni, ahogy a hegységek északi részén, kiváló vulkanikus talajon születnek mégis fantasztikus borok.

A korábbi években volt már toszkán-, és dél-olasz vacsoránk, ezúttal kimondottan Szicíliában készült borokat mutatunk be.

Az egyik legnagyobb olasz termelő Farnese csoporttól kóstolhatunk ezúttal is borokat. A Farnese cég összesen 12 nagy olasz és szicíliai pincészetet tömörítő csoport mely 2016-, 2017-, és 2019-ben az év olasz bortermelőjévé választott több nemzetközi szervezet.

Boraik több száz díjat és elismerést kaptak olyan nagy nemzetközi versenyeken és szaklapokban, mint a Decanter, International Wine and Spirit Competition, Wine Spectator, Mundus Vini, AWC, The Vine Advocate by Robert Parker.

A borok mellé Majoros Zsolt séfünk 5+1 fogásos exkluzív olasz menüt komponált, melyhez a borokat Polgár Géza olasz borok szakértője mutatja be nekünk a vacsora folyamán.

Amuse bouche

Vigneti Zabú – Grillo Terre Siciliane IGT

Talaggio, vaníliás körte, karamell, proschiutto

Vigneti Zabú – Chiantari Nero d’ Avola

Lazac, sós szilva, céklaravióli

Cellaro – Micina Nerello Mascalese

Kacsa variációk (sous vide mell, ötfűszeres combrilette, kacsamáj),

céklás burgonyafánk, jus

Cellaro – Due Lune (nerello mascalese, nero d avola)

Amerikai tüskés pecsenye (Omaha marha), szarvasgombás vargányás brassói

Vulture – Moscato Frizzanté

Zabkekszes ricottatorta, birsalmával, szőlővel

A menü: 16 500 Ft/ fő.

Előfoglalási ár a október 20-ig jelentkezőknek: 15 000 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Az esemény jellegéből kifolyólag 12% szervíz díjat számítunk fel.

Polgár Zoltán – Villány – 2019.05.16

Májusban Polgár Zoli “bácsit” látjuk vendégül Villányról.

Zoli bácsi a villányi nagyok egyike, a rendszerváltás után elsők közt kezdte a borvidéken, és már 96-ban az év bortermelője lett. Azok közé a villányi borászok közé tartozik, akik kiegyensúlyozottan évről évre remek borokat tudnak készíteni.

Nem tartozik az újhullámos, modern termelők közé, de ez nem is baj, úgy készíti a borait, ahogy a dédapjától tanulta. Rengeteg féle boruk van, nehéz kiválasztani belőle csak néhányat egy vacsora erejéig. Számos egyedi ötletből született megvalósítás, mint például a régi magyar fajtákból (bánati rizling, bakator, mézes fehér, hárslevelű, muskotály) álló ászokhordós fehérbor a Nemes Fehér. Ezt próbáljuk összegyúrni egy 6-fogásos borvacsorává.

Az alábbi borok kerülnek bemutatásra.

Polgár Pezsgő

Spárgás saláta kecske camembert sajttal, mango vinaigrettel, rebarbara kompóttal

Rosé 2018

Vöröstonhal carpaccio pácolt eperrel, fekete vajmártással, kaviárral

Chardonnay Barrique 2016

Süllő filé, vaníliás karalábéval és füstös spárgával

Syrah 2015

Rozé kacsamell kakukkfüves burgonyafánkkal, bazsalikomos eperrel és boróka jus-vel.

Cabernet Franc 2015

Báránygerinc rozmaringos pisztáciával, kucsmagombás újburgonyával és cabernet redukcióval

Elixír 2012

Vanilia dohanyos eperragu, szecsuáni borsos étcsokis macaron, kaffir lime panna cotta

A menü: 16 900 Ft/ fő.

Előfoglalási ár a május 9-ig jelentkezőknek: 15 000 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Az esemény jellegéből kifolyólag 12% szervíz díjat számítunk fel.

Horváth József – Ráspi – Április 25

Néhány év kihagyás után ismét érkezik hozzánk Horváth József – más néven Ráspi. 2003-ban vette át a 20 hektáros családi borászatot Fertőrákoson, ahol ellenőrzött Bio dinamikus gazdálkodást folytat.

József szerint már születése előtt borral foglalkozott, mivel édesanyja várandósan kiment a szőlőbe kapálni.

A magyar gasztronómiai élet egyik úttörője és nem csupán azért, mert egy személyben borász, szakács és étteremtulajdonos.

Öntörvényű személyiség, éppen ezért sokak szemében példaképpé vált. Olyan bort készít, mely szerinte legjobban tükrözi őt és a területet.

 A bor számára műalkotás, ahol a természetnek nagyobb szerep jut, mint az embernek. A cél, hogy a lehető legkevesebb külső beavatkozással készüljön, segédanyagok, fajélesztők nélkül. Ráspi szerint a legfontosabb az alázat, a szőlő tisztelete, mert “csak a boldog tőke tudja legjavát adni, ahogy az ember is”. Ha így dolgozunk, létrejön a harmónia, s a bor ugyanolyan megrendítő élményt közvetít, mint egy műalkotás.”

Soha nem követett trendeket, a saját útját járta, melynek meg is lett a gyümölcse. Borai nemzetközi szinten is a fogyasztók kedvencei lettek, 2012-ben elnyerte Magyarország “Év gasztronómusa” címét, a legnagyobb bor-szakújságírók és Master of Wine-ok is elismerően nyilatkoznak munkásságáról.

Az eseményre tőlünk megszokott módon 6 fogásos borvacsorával várjuk.

Az alábbi borok kerülnek bemutatásra. Menü hamarosan…

Rosé 2018

Kecskesajtos cékla ravioli pisztáciával, medvehagyma salát

Kékfrankos 2017

Őz carpaccio, vargánya majonéz, kápia mille feuille

Cabernet Sauvignon 2015

Szarvasgombás vajmártás, füstölt gombás ravioli

Skadar 2013

Mangalica „töltött káposzta”, kolbászos gersli

Gneis 2015

Bárányfartő, cékla consommé, sós cseresznye, sült póréhagyma, shiitake gomba

Electus 2012

Feketecseresznyés céklakrém, ancho chilis étcsokoládé „krémes”

A menü: 17 500 Ft/ fő.

Előfoglalási ár április 15-ig: 15 900 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Az esemény jellegéből kifolyólag 10% szervíz díjat számítunk fel.

Balla Géza – 2019.03.14.- Az Év Bortermelője

Idén 28. alkalommal adták át a magyar boros szakma legrangosabb díját. Ezúttal elsőként egy határon túli magyar termelő kapta.

Dr. Balla Géza a kolozsvári Kertészeti Egyetem Borászati részlegén szerzett mérnöki diplomát 1984-ben, majd a barackai Szőlészeti és Borászati Állami Gazdaság gyakornoki mérnöke, majd főborásza, valamint vezérigazgatója.
1999-ben megalapította saját szőlészeti-borászati vállalkozását.

2008-tól a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem keretén belül a Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének adjunktusa. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője.

2004 óta a Magyar Borakadémia Tagja, és első határontúli magyar termelőként választotta a
Pannon Bormíves Céh tagjai közé.

Terroir

Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidék, egy viszonylag keskeny sávban Erdélyben, Aradtól  20 km-re keletre helyezkedik el.

Története nem most kezdődött, hiszen Arad-Hegyalja borvidék 1918 előtt a leghíresebbek közé tartozott Magyarországon.

Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), a Marosnak köszönhető mikroklímája (leginkább Szekszárdéhoz hasonló) a vörösboroknak kedvez. Az itt készített vörösborok izgalmasak, zamatosak, és kiegeynsúlyozott savgerincűek. A fehérek pedig a meleg klímának köszönhetően nagyon érettek és nagyobb testűek, magasabb alkoholtartalommal.

120 hektáros területenk 80% kékszőlő – 20% fehérszőlő terem.
Elsősorban hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyeznek előtérbe.

Legismertebb fehérboruk a Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos Fehér, valamint a Furmint.

Vörösboraik közül itthon évek óta a legnépszerűbbek a Kadarka, Kékfrankos és a belső-erdélyi szőlőfajta, a Feketeleányka.

A pincészet büszkélkedhet a Kadarkából készülő, történelmileg is legendás vörös aszús borral is, mely jó években Kadarisszima néven jelenik meg a piacon.

Komoly hozamkorlátozást alkalmaznak, hektáronkénti átlag hozam 50 – 70 mázsa.

A “Sziklabor” sorozat pedig a magasan fekvő, köves területekről, 40-50 mázsa/ha hozammal készül. A pincészet borai túlnyomórészt spontán erjesztéssel készülnek.

Sziklabor

A Ménesi borvidék alapkőzetét agyagpala, gránit és diorit alkotja.
A gránit felszínén kialakult zóna mind vízháztartás, mind kémhatás szempontjából egy rendkívül optimális talajközeget eredményez. A csapadék kis mennyisége az agyagon keresztül a kőzettest résein át nagyobb mélységbe is lekerül és betárózódik.

A szőlő gyökere behatol a fellazult, mállott zónába, ahol mindent megkap amire szüksége van. A gránit jelentős mértékben tartalmaz a szőlő számára igen fontos lételemeket; magnéziumot, káliumot, kalciumot, foszfort.
A Prémium tételek ezekről a területről születnek, még kisebb tőketerheléssel, és Sziklabor kerülnek forgalomba.

Az eseményen az alábbi borsorral várunk.

Sauvignon Blanc 2018

Krémes kecskesajt, diópesto, bodzaecetes csalánkrém

Rosé Cuvée 2018

Pácolt lazactatár citrusokkal és korianderes humusszal

Kadarka Selection 2016

Paprikás nyúlragu speclivel

Feketelányka Selection 2016

Rozé kacsamell ötfűszeres körtével,és kacsamájas táskával

Feketeleányka-Cabernet Franc Sziklabor cuvée 2015

Konfitált bivaly lapocka, borjúmáj szósz, cékla kocsonya, szedres fánk

Cabernet Franc Sziklabor 2015

Zabos-mandulás étcsokoládé tart, bergamott mousse

A menü: 15 900 Ft/ fő.

Előfoglalási ár a március 7-ig jelentkezőknek: 14 500 Ft/ fő.

Az ár tartalmazza az 5+1-fogásos vacsora és borsort, valamint az ásványvíz fogyasztást.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Gere Tamás és Zsolt – 2019.02.07.

A Pincészet

Teljes mértékben családi vállalkozás, mely évtizedek óta szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozik Magyarország legdélebbi és egyben legnépszerűbb borvidékén, a Villányi Borvidéken.  Az első saját palackozású boruk 1988-ban került forgalomba, mára pedig az ország legismertebb pincészeteinek egyikévé váltak.

Gere Tamás neve 30 éve jelent egyet a piacon a kiemelkedő minőséggel.

Jelenleg 35 hektáron gazdálkodnak, melyről évi 250 – 300 ezer palack bort készítenek. Ültetvényeik a borvidék legjobb adottságú területein helyezkednek el.

Termékpalettájukon egyaránt megtalálhatóak a fehér, rosé és vörösborok. Boraik 2006 óta az egész borvidékre kiterjedő eredetvédelmi rendszer keretében kerülnek forgalomba (DHC Villány).

A termelés nagyjából 80 % – át az alapsorozat ( DHC Classicus ) borai adják, míg a válogatás sorozat borai ( DHC Premium ) csak néhány ezres tételben készülnek.

A családi borászatot a ’80 évek végén az apa, Gere Tamás indította el, aki felismervén a piaci helyzetet – és kitanulván a borászati fortélyokat – szőlőtermesztéssel kezdett el foglalkozni.

Tamás a villányi ötök tagjaként az elsők közt vágott bele a kereskedelmi borkészítésbe, mellyel segített megalapozni Villány jelenlegi hírnevét. Ez a lendület egészen pontosan 1998-ig tartott, mikor is fiának Zsoltnak hirtelen át kellett vennie a pincészet napi teendőit.

 Azóta az Ő keze nyomát dicsérik a szebbnél szebb tételek, és mára már jól felismerhető stílusban készíti borait. Az elegancia, a részletgazdagság mellett a lendületesség és a fiatalosság is fontos szerepet játszik egy-egy bor megalkotásánál. A pincészet termékei 3- jól elkülöníthető sorozatként kerülnek forgalomba: Gere Tamás – Klasszikus borok, Gere Zsolt- Új, kísérletező, fantázia nevekkel ellátott termékek és Gere Tamás & Zsolt: Az abszolút csúcskategória. Az est folyamán mindegyik kategória képviselteti magát.

Ready???

Villány legújabb kezdeményezése. Hasonlóan a Csillaghoz, Balatonborhoz vagy Bikavérhez cél, hogy egy boron keresztül egy egységes arculatot tudjanak kölcsönözni a borvidéknek. Az első évben 9 pincészet (a villányi nagyok) csatlakoztak a készítéséhez.

A ready (angolul kész) szó játékos megkurtításával létrejöhozott RedY (szó szerint „vörös y”) nevet kapta. A névben az Y arra utal, hogy a villányi pincészetek ezen keresztül szeretnék megszólítani és megnyerni maguknak a Y generáció fiataljait.

A RedY egy portuguieser alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek még a blauburger, zweigelt, kékfrankos, kadarka és más Villányban honos fajták. Első sorban a piros- és feketebogyós gyümölcsök dominálnak, fellelhetők enyhe hordóhasználatra utaló fás jegyek, miközben ízében a gyümölcsök dominálnak.

Az eseményen az alábbi menüsorral várunk.

Gere Zsolt Primadonna 2018 – Muscat Ottonel

Süllő kocsonya tormakrémmel és zöldségekkel

Gere Tamás Rosé Cuvée 2018

Céklás bivaly tatár marinált fürjtojással és édes chilihabbal   

Gere Zsolt Redy 2017

Rosé szűz, édes chilis sütőtök, vérnarancs

Gere Tamás Páratlan 2016

Vaddisznó lapocka krémes burgonyávaal és vörösboros fügével

Gere Tamás & Zsolt Villányi Franc 2015

Szarvassült erdei gombákkal, tepertős dödöllével és pirított nyúlmájjal

Gere Tamás & Zsolt Aureus 2009

Trüffel válogatás (málnás fehércsoki, kávés tejcsoki, cointreau-s étcsoki, mentás ruby csoki)

A menü: 16 900 Ft/ fő.

Előfoglalási ár január 30-ig: 15 000 Ft/ fő.

Az ár tartalmazza az 5+1 – fogásos vacsora és borsort, valamint az ásványvíz fogyasztást.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Online asztalfoglalás ide kattintva.

Francia Bor Est – VOL.2 – November 29.

 

Tavalyi nagy sikerű borkóstolónk után most tovább mélyítjük tudásunk a prémium francia borok világában. Franciaország tagadhatatlanul a világ bor kultúrájának otthona.

Bordeuax, Burgundia, Provence, Armagnac, Beaujolais, csak néhány régió, mely mára önnáló fogalommá vált.

A legtöbb ma népszerű szőlőfajta innen indult világhódító útjára, sokszor új hazát találva magának, ahol talán még szebb arcát is mutatja, mint francia társaik. Mégis érdemes megkóstolni mit nevezünk ma igazán prémium francia bornak. Mi is szolgálhat ehhez jobb alapot, mint megnézni néhány klasszikus termőhelyhez kapcsolódó fajtatiszta borokat. Készülünk ehhez mérten Chablis-val, burgundy pinot-val, St Emilion-i merlot-val, stb.

Francia bor

Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Sauvignon Blanc, Pinot Nor, csak néhány honos szőlőfajta, melyek egész világon elterjedtek. Ezek minden területen máshogy viselkednek, sőt, van ahol szebb borokat adnak, mint a francia társaik, viszont ahhoz, hogy megértsük őket mindenképpen az őshazához kell visszanyúlni. A francia bor stílusa, komplexitása, és érlelhetősége semmihez sem hasonlítható. A bor készítésének tudását sokszor évszázadokon át családi titok övezi, mely nemzedékről nemzedékre száll. Máig Franciaország a világ egyik legnagyobb bor termelője, éves szinten 6-8 milliárd palack bort/ pezsgőt készítenek.

Az esten a legfontosabb francia régiókon kalauzol végig bennünket Marczingós Zoltán – francia borok szakértője.

Az alábbi menüsorral várjuk.

Louis de Grenelle Grand Cuvée AOC Saumu

Süllőpofa tatár, fehér cékla, kardamon

Domaine Fevre Chablis 2017

Sült zellerkrémleves szegfűgombával, fűszeres nyúlgerinccel és pirított retekkel

Maison Louis Latour Côtes de Nuits Village 2015

Bárány „fasírt”, zatar, rozmaringhab, pácolt hagyma, birs

Domaine Eric Hérault l’Hérault-ik 2014

Omaha chuckflap (tüskés pecseny) burgundi, szarvasgombás zellerkrokett

Ch. Haut-Brisson St_Émilion Grand Cru 2014

Cékla bavaroise wasabival, étcsoki, kávé

A menü: 17 900 Ft/ fő.

Előfoglalási ár november 25-ig: 16 000 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Online asztalfoglalás ide kattintva.

Borvacsora Classic 2018

Liba osztrák módra

2018.11.08. csütörtök 19:00.

A Márton – napi forgatagra minden évben nagyon készülünk, hiszen ilyenkor 10 napon keresztül modern libás ételeket lehet nálunk kóstolni a legfinomabb borok társaságában.

Idén úgy gondoltuk, hogy átnézünk a szomszédos Ausztriába, hogy onnan merítsünk ötletet hagyományos és modern libás fogások elkészítésére.

November 8-án indulunk, mikor is vendégünk lesz a Kisbécs – osztrák borok szakértője, akivel közösen egy 6 tételes borvacsorán keresztül mutatjuk be az autentikus osztrák konyha libás fogásait és a hozzájuk illő borok harmóniáját.

Ausztria az elmúlt évtized borszakmai üstököse, saját szőlőfajtáival remekül halad a nemzetközi színtéren is. Lesz tehát igazi zöldveltelini, rajnai rizling, Márton- napi újbor Zweigelt Rosé, és kései Chardonnay.

Osztrák Bor?

Ausztriában 22 fehér és 13 kékszőlő fajtát engedélyeztek minőségi borkészítésre.

Számos nemzetközi fajta remek termőterületre talált, mint például a Rajnai Rizling,a Tramini, a Pinot Noir.

Ennél azonban még fontosabb helyet töltenek be az őshonos helyi fajták,

melyek közül kiemelkedik a Grüner Veltliner (Zöldveltelini).

De a vörösök közül a Zweigelt, Balufrankisch (Kékfrankos) is Ausztriában őshonos fajták,

melyek manapság gyönyörű arcukut mutatják a borvidéken.

Kremstal, Kamptal, Wagram és Wachau területeken pedig nemzetközi hírű

Zöldveltelinit és Rajnai Rizlinget készítenek, míg a Fertő tó osztrák oldalán a kései szüretelésű fehér borok és a Zweigelt tör világhírnévre.

Milyen is az osztrák föld?

Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) Burgenlandban és Stájerországban (Steiermark) találhatóak Ausztria legfontosabb borvidékei, illetve Bécs városában.

A Duna menti régiók közül Wachau borvidéke a legismertebb, népszerűsége világszerte előretörőben van az utóbbi évtizedekben. Emellett a szomszédos Kremstal és Kamptal is egyre ismertebb és elismertebb még a tengerentúlon is.

Wachau egy igazi gyöngyszem, melynek mikroklímája és talajbéli adottságai Ausztria és Európa egyik legjobb fehér bortermő vidékévé teszik. Vulkanikus eredetű őskőzet, sziklás területek jellemzőek, melyeket néhol löszös szigetek és homokos részek törnek meg. A lejtők 450 méteres tengerszint feletti magasságig húzódnak fel, mintegy 250 méterrel a Duna vízszintje fölé. Ezek a hegyi lejtők Wachau leghíresebbjei, az innen származó borok alapozták meg a régió hírnevét, elképesztő összetettségükkel, íz- és illatvilágukkal.

Burgenlandban termelik Ausztria legtestesebb vörösborait. Mind a talaj, mind a domborzati viszonyok tekintetében nem elhanyagolható különbségek lehetnek a termőterületek, ezáltal a különböző régiók borai között.

A Kamptal vidékén a körülmények különleges és sokoldalú együttesének köszönhetően a világon is egyedülálló környezet alakult ki a bortermesztéshez. Egyrészt változatos talajviszonyok (agyag, lösz, őskőzetek), másrészt különleges éghajlati adottságok jellemzik a térséget. A 200 és 300 méter közötti tengerszint feletti magasságon fekvő dűlők éghajlatára nyáron forró nappalok és hűvös éjszakák, ősszel hosszú napsütéses időszakok jellemzőek. Mindezeknek köszönhetően kristálytiszta ásványosság, összetéveszthetetlen karakter, ezek jellemzik a Kamptal borait.