Különleges borkóstolók
Számunkra a bornak különleges helye van kínálatunkban. Igyekszünk az évjárathoz méltó legjobb borokat fellelni, és a lehető legszélesebb skálában a fogyasztók elé tárni azok minden csínját. Ennek érdekében bor szortimentünket jellemzi, hogy legalább 80-100 tétel közül választhat a hozzánk betérő vendég, és ezek jelentős részét pohárral is kínáljuk.
A bor szeretetét koronázzák meg nálunk a havonta megrendezésre kerülő borkóstolóink, melyek alkalmával a borok és a gasztronómia szerelmeseit szeretnénk összehozni egy tematikus esemény keretében, vagy egy konkrét borász szortimentjére alapozva.
Ilyenkor séfünk Majoros Zsolt a borok mellé komponált ételekkel szeretné vendégeinket elkápráztatni. Minden bor egyedi, így nem születik két egyforma étel sem. Minden menüsorral a borász remekművei előtt tisztelgünk. Az eseménysorozatot Classic, Prémium és Superior név alatt tartjuk.
Akik korábban már jártak nálunk: Takler, Tringa, Gere Andrea, Miklóscsabi, Figula, Laposa, Ráspi, Demetervin, Demeter Csaba, St. Andrea, Konyári János, Hernyák Tamás, Vida Péter, Vylyan, Szeleshát, Kiss, Gábor, Dibonis, Matias, Janus, Ákos István, Jekl, Kislaki Bormanufaktúra, Haraszthy, Liszkay, Babiczki, Szászi, Bolyki és még mások..
Az őszi kavalkád és szüreti időszak kezdetével éttermünkben is kezdetét veszi a borkóstolók szezonja mely ősztől kora nyárig tart.
A vinotékák, borbárok, sétáló borkóstolók, fesztiválok és pincelátogatások korszakában a vendég számtalan borkóstolási lehetőség közül választhat.
Mégis éttermünk hetedik éve töretlenül szervezi a borkóstolókat.
Miért a Gesztenyés?- Gasztronómiai színfolt.
Éttermünk egyedülálló lehetőséget biztosít az ételek és borok harmóniájának megismerésére ezen eseményeken keresztül, miközben családias szűk körben a borász a lehető legjobban bemutatásra kerül.
Egy borvacsora esemény szervezését mindig hosszas előkészületek előzik meg.
A meghívni kívánt borász előbb egy gazdag szortimentet ajánl részünkre, melyből a legszebb 6-8 tétel kiválasztása után azok kóstolására kerül sor.
Az ételek minden esetben a borok mellé írjuk, szezonalitást, aktualitást kölcsönözve az ételnek, utalva lehetőség szerint utalva a témára, vagy a borász sajátosságaira. Igyekszünk a lehető legfrissebb gasztronómia trendek és konyhatechnológiák alkalmazását is szem előtt tartani.
Eger történelmünk szerves részét képezi, a borvidéki szőlő- és borkultúra közel 1000 éves múltra tekint vissza, ami alapvetően meghatározta az itt élő emberek életét, az egyik legaszályosabb és leghűvösebb borvidék hazánkban. Ennek ellenére elképesztő sokszínű bortermő vidék. Aki eredetvédett egri bort szeretne fogyasztani az az egyik legszélesebb palettából választhat, hiszen több tucat szőlőfajta engedélyezett a borvidéken.
Nagyon változatos tajaösszetétellel rendelkezik, ezek közül kiemelkedő a vulkanikus riolittufán képződött talaj. A borvidék legtöbb magas alkoholtartalmú, testes bora ilyen talajon terem.
Annak ellenére, hogy az ökológiai adottságok a fehérszőlő termesztésének kedveznek, az Egri Bikavér tette híressé a borvidéket.
˝˝Superior bikavérünk pincészetünk egyik büszkesége. Az alapanyagát biztosító Kékfrankos, Blauburger, Cabernet sauvignon és Cabernet franc fajtákat ugyanis szőlészetünk legértékesebb területén, a Cinege dűlőben termesztjük, így esetünkben lényegében dűlőszelektált borról beszélhetünk.˝˝
Az alapanyag igen fontos összetevője a kiváló bornak, ám cseppet sem kevésbé lényeges része az a “vegyészkedés” sem, aminek eredményeképp megszületik a bikavér.
Míg korábban az volt a szokás, hogy az egyes szőlőfajtákat egyszerre tették az érlelő kádakba, ez a gyakorlat mára lényegében kikopott.
Ennek legfőbb magyarázata, az eltérő fajták eltérő érési idejében keresendő, no meg abban, hogy így megnő a nemkívánatos aromaanyagok megjelenésének kockázata.
A technológia tehát sokat finomodott az évek során. Napjainkban a négy féle szőlőből négyféle fajtabort készítünk. Tesszük ezt azért, mert a fajtaborok így tudják leginkább megmutatni saját karakterüket, és így könnyebb a házasítás során megtalálni az elképzelt ízvilágot.
A Varsányi Pincészet Verpeléten található több generációs családi vállalkozás. 75 hektár területen gazdálkodik, melyek közül kiemelkedik az egyedülálló adottságokkal rendelkező Szent-János völgy. Szortimentük szerteágazó, sokat termelnek exportra.
A magyar fogyasztók előtt kevéssé ismert a Grand Selection termékcsaláduk, melyben eredetvédett Superior egri borokat készítenek, számunkra most ezt fogják bemutatni néhány különleges tétellel együtt.
Rosé Cuvée
Vajban pirított fokhagymás garnéla, beluga lencsével és chillis korianderes salsával
Egri CSillag Superior 2019
Konyakban pácolt kacsamáj- terrine sós gyümölcskenyérrel
Debrői Hárslevelű Superior 2018
Rosé kacsamell sütőtökkel, erdei gombával és narancsos jus-vel
Egri Cabernet Franc Superior 2017
Dél-amerikai érlelt bélszín steak szarvasgombás graten burgonyával, mustáros birsalmával, burgundi mártással
Egri Bikavér Superior 2018
Lúdláb torta pohárban, kacsamájas bonbonnal
Továbbkóstolás
Etyeki sajtválogatás
Narancsbor 2020, Hárslevelű késői szüret 2019
Dátum: 2021. november 25. Csütörtök 19:00
A menü: 16 900 Ft/ fő., mely tartalmazza az étel & borsos árát, valamint az ásványvízfogyasztást.
Előfoglalási ár a november 21-ig jelentkezőknek: 14 900 Ft/ fő.
(Más kedvezménnyel nem összevonható, az esemény jellegéből kifolyólag 12% szervíz díjat számítunk fel.)
Online asztalfoglalás ide kattintva.
Portugália borkultúrája a világban abszolút a kevésbé ismertek közé tartozik, habár például Duro-völgye Európa egyik legnagyobb összefüggő bortermő vidéke.
A borvidék terebélyes szőlőültetvényekkel, varázslatos völgyekkel, erdőkkel, nyugalmas folyópartokkal, jellegzetes portugál udvarházakkal rendelkezik.
Többek szerint ennek a tájnak a szépsége vetekszik Toszkánával – sőt, a Douro-völgye talán egyedibb és emiatt érdekesebb is, mint olaszországi vetélytársa. Nem véletlenül tartják számon a világ egyik legszebb borvidékének. Egy helyi mondás szerint: „Isten teremtette a földet, és az ember a Douro-t”. Ennek köszönhetően mára Portugália egyik legfelkapottabb turisztikai desztinációja lett.
A nyugati rész csapadékosabb , keleten a folyó kanyargós felső folyása látványos, de kietlen vidék, kopár és meredek palás lejtőkkel, tikkasztó nyári hőséggel. Itt lépcsőzetes teraszokat alakítottak ki. Számtalan helyi fajtából készülnek a borok és erősített borok, gyakran alacsony hozamú öreg tőkékről.
A portugál bor egyik legnagyobb kiaknázatlan potenciált hordozza magában. Az ”ismeretlenség” főbb okai, hogy még szakmai körökben is inkább portói desszertborokkal aposztrofálják a borkultúrát, valamint, hogy a világi fajták (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, stb) soha nem vetették meg a lábukat igazán itt, mindig is a helyi fajtákat erősítették.
A Dúzsi családban Tamást ragadta magával legjobban a szőlőművelés szeretete.
Az egyetem elvégzése után először Geisenheimben, majd Montpellier-ben és Portugáliában ismerkedett tovább a borkészítéssel.
Tamás amellett, hogy a szekszárdi családi pincészetnél szerves részét veszi ki a borkészítésnek, lelkes portugál- bor-nagykövet, aki itthon is szeretné megismertetni az itt készült fantasztikus borokat. Tagja a Magyar – Portugál Kereskedelmi Kamarának és előszeretettel hívják zsűrizni a legnagyobb nemzetközi borfesztiválokra.
A borok mellé Majoros Zsolt&Besenyi Zoltán séfeink 6 fogásos exkluzív menüt komponálnak, melyhez a borokat szakértő mutatja be nekünk a vacsora folyamán.
Pousio Espumante Bruto pezsgő
Amouse Bouche
Branco Slection 2019 Cuvée (Antão Vaz, Verdelho, Alvarinho)
Pácolt garnéla rák, curry-s mangó
Arinto Branco 2018
Bundázott kecskesajt, ördögszekér gomba, oliva homok
Selection Tinto 2017 (Alicante Bouchet, Syrah, Trincadeira)
Galamb (comb és mell), kacsamájas mille feuille, sós mazsola, shiitake gomba
Riserva Tinto 2015 (Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Petite Syrah)
Dámszarvas, céklás knédli, áfonya, füstölt cékla
Alicante Bouschet 2015
Mogyorós Eclair fánk étcsokoládéval és ropogós málnával
Dátum: 2020. február 27. Csütörtök 19:00
A menü: 16 500 Ft/ fő., mely tartalmazza a 6-fogásos étel- bor menü árát, valamint az ásványvízfogyasztást.
Előfoglalási ár a február 23-ig jelentkezőknek: 14 500 Ft/ fő.
(Más kedvezménnyel nem összevonható, az esemény jellegéből kifolyólag 12% szervíz díjat számítunk fel.)
Online asztalfoglalás ide kattintva.
Következő várható borkóstolóink
Március 26. Villa Sandi Prosecco Est
Április 23. Villa Tolnay évjárat bemutató borvacsora
Recas – Erdély – 2020. január 30. Csütörtök 19:00
Miért különleges az erdélyi bor?
Az itteni időjárás, talajadottságok, tengerszint feletti magasság, éghajlat, domborzat és kitettség rendkívüli módon kedveznek a szőlőtermesztésnek. Erdélyi vonatkozása van az első magyar nyelvű kézírásos borászatnak, valamint Bornemissza Anna 1680-ból származó szakácskönyve függelékének is. Erdély honos szőlőfajtái a szüretelés sorrendjében a következők: mézesfehér, ezerjó, királyleányka (leányka és a kövér szőlők hibridje, Segesvár környékéről származik és az I. világháború után terjedt el Erdély-szerte), juhfark, bánáti rizling, mustosfehér, kövidinka, furmint, magyarka, jardovány és erdei, kadarka és fekete leányka.
Erdélyi bor
Az erdélyi bor története több ezer éves. Erdélyben már a római hódítás alatt virágzott a szőlőtermesztés. Számottevő borvidékek léteztek abban az időben Temesvár, Gyulafehérvár, Torda, Kolozsvár és Zilah térségekben, továbbá a Maros és a Küküllő vidékén. A korai erdélyi bor kultúra bizonyítékaként a térségben állomásozó légiótól ránk maradt sírköveken a szőlő rendszeresen előfordul mint művészi díszítmény. Verespatakon (Alburnus Maior) egy római étlapra bukkantak, melyen kétféle bor szerepel: merum és vinum. Az erdélyi bortermelést az Árpád házi királyok alatt kialakult államszervezet fejlesztette, valamint az egyházi és püspöki birtokok, amelyek kiterjedt szőlőbirtokokat műveltettek meg. A szőlészet már a kezdetektől benne volt a magyar és erdélyi kultúrában, alapjait Erdélyben is a bencés szerzetesrendek fektették le, akiknek Szent István királyunk kiterjedt földbirtokokat adományozott, ahol szőlőt művelték és borászkodtak.
Recas – Erdély
Az Erdélyben található Rékás (Recas) a történelmi Magyarország egyik jelentős borvidéke volt. Már a római korban műveltek itt szőlőt. Egy későbbi korból, 1447-ből származó írásos dokumentum szerint ekkor adta el Magyari János és felesége 32 arany forintért a szőlőbirtokukat a temesvári bánnak. A XVIII. században a betelepülő szász borászok fejlesztették tovább a szőlő- és borkultúrát.
Erdélyi bor – Ausztrál főborász
A Temesvártól mintegy 40 kilométerre található Recas pincészet 1300 hektáron gazdálkodik és Közép-Európa egyik legmodernebb technológiával rendelkező borászatává vált. A folyamatokra és a borok minőségére Ausztráliából érkezett főborászuk, Hartley Smithers ügyel. Kiemelkedő szőlőfajtáik a Királyleányka, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rizling, Merlot, Cabernet Sauvignon és a jellemzően csak Erdélyben megtalálható Fekete Leányka. Boraik a világ legrangosabb borversenyein kapnak elismerő díjakat, de talán a legnagyobb sikert a párizsi Vinalies Internationales borverseny hozta meg, amikor a Solo Quinta 2010-es évjárata a világ legjobb fehérbora címet hódította el. A bort Gordon Ramsey is felvette londoni éttermének kínálatába. A Recas pincészet a borait a világ több mint 25 országába exportálja, legnagyobb piacuk az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság. Magyarországon a Recas pincészetet a Transylwine Kft. képviseli. Boraik mára számos elegáns hazai étteremben és borszaküzletben megtalálhatóak.
A borok mellé Majoros Zsolt&Besenyi Zoltán séfeink 6 fogásos exkluzív menüt komponálnak, melyhez a borokat szakértő mutatja be nekünk a vacsora folyamán.
1. Regno Sauvignon Blanc (2018)
Amuse Bousuce
2. Wildflower Cuvée (2017)
(Chardonnay Barrique, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Muskotály)
Kacsa rilette, cékla szuflé, naspolya
3. Wildflower Pinot Noir (2018)
Kacsa rilette, cékla szuflé, naspolya
4. Nonius Syrah- Feketeleányka (2018)
Hoisin kacsamell, sült káposzta, édesburgonya, szilva
5. La Putere Fekete Leányka (2017)
Szarvas pofa, konfitált paszternák, fekete cseresznye, véreshurka
6. Selene Cabernet Sauvignon (2015)
Tonkababos csokoládétorta, aszalt szilvával, céklával
az ár tartalmazza a 6-fogásoso étel- bor menü árát, valamint az ásványvízfogyasztást.
Dátum: 2020. január 30. Csütörtök 19:00
A menü: 15 500 Ft/ fő.
Előfoglalási ár a január 23-ig jelentkezőknek: 13 900 Ft/ fő.
(Más kedvezménnyel nem összevonható, az esemény jellegéből kifolyólag 12% szervíz díjat számítunk fel.)
Online asztalfoglalás ide kattintva.
Szicília, Isten ajándéka
10.24 csütörtök, 19:00
Olaszországból sosem elég, aki már járt, az pontosan tudja, hogy minden olasz régiónak megvan a szépsége, észak kulturális gazdagsága, és páratlan szépsége, dél lazasága, és semmihez nem hasonlítható kaotikussága csábít. A közös minden olasz tájegységben az evés-, és a bor szeretete.
A rendkívül gazdag borkészítési hagyományokkal rendelkező Olaszroszágban a szőlő nemesítését, és borok készítését még az Etruszkok honosították meg kb. Krisztus előtti 8. században. Olaszország ma nem csak a világ egyik legnagyobb bortermelője, hanem a legtöbb szőlőfajtával rendelkező is. Jelenleg mindegy 1200 fajtát tartanak nyilván.
A gazdag domborzati, éghajlati és talajviszonyoknak köszönhetően nagyon sokszínű az olasz bor, az északi régiók nagyon kedveznek a hűvösebb klímát kedvelő fehér fajtáknak, míg a déli területeken olyan szőlőfajták maradtak meg, melyek kimondotan kedvelik a hőséget és nagyon magas napsütéses órák számát.
Pedig nemzetközi szinten nincs is kimondottan első osztályú bortermő vidékük. Néhol a talaj, máshol a klíma tűnik nem kimondottan alkalmasnak. Mégis szinte mindenhol a legkedveltebb vörösborok, és pezsgők kerülnek ki innen, méghozzá elérhető áron.
Szicília és borvidéke az egyik legnagyobb olasz bortermő vidékek közé tartozik, pedig a minőségi borkészítés szempontjából nincsenek kimondottan könnyű adottságai. Kevés a csapadék, és az év jelentős részében hőség van. A szőlőből így nagyon könnyen kiégnek a minőséget jelentő savak, és lapossá, egysíkúvá válhatnak. Érdekes látni, ahogy a hegységek északi részén, kiváló vulkanikus talajon születnek mégis fantasztikus borok.
A korábbi években volt már toszkán-, és dél-olasz vacsoránk, ezúttal kimondottan Szicíliában készült borokat mutatunk be.
Az egyik legnagyobb olasz termelő Farnese csoporttól kóstolhatunk ezúttal is borokat. A Farnese cég összesen 12 nagy olasz és szicíliai pincészetet tömörítő csoport mely 2016-, 2017-, és 2019-ben az év olasz bortermelőjévé választott több nemzetközi szervezet.
Boraik több száz díjat és elismerést kaptak olyan nagy nemzetközi versenyeken és szaklapokban, mint a Decanter, International Wine and Spirit Competition, Wine Spectator, Mundus Vini, AWC, The Vine Advocate by Robert Parker.
A borok mellé Majoros Zsolt séfünk 5+1 fogásos exkluzív olasz menüt komponált, melyhez a borokat Polgár Géza olasz borok szakértője mutatja be nekünk a vacsora folyamán.
Amuse bouche
Vigneti Zabú – Grillo Terre Siciliane IGT
Talaggio, vaníliás körte, karamell, proschiutto
Vigneti Zabú – Chiantari Nero d’ Avola
Lazac, sós szilva, céklaravióli
Cellaro – Micina Nerello Mascalese
Kacsa variációk (sous vide mell, ötfűszeres combrilette, kacsamáj),
céklás burgonyafánk, jus
Cellaro – Due Lune (nerello mascalese, nero d avola)
Amerikai tüskés pecsenye (Omaha marha), szarvasgombás vargányás brassói
Vulture – Moscato Frizzanté
Zabkekszes ricottatorta, birsalmával, szőlővel
A menü: 16 500 Ft/ fő.
Előfoglalási ár a október 20-ig jelentkezőknek: 15 000 Ft/ fő.
(Más kedvezménnyel nem összevonható)
Az esemény jellegéből kifolyólag 12% szervíz díjat számítunk fel.
Polgár Zoltán – Villány – 2019.05.16
Májusban Polgár Zoli “bácsit” látjuk vendégül Villányról.
Zoli bácsi a villányi nagyok egyike, a rendszerváltás után elsők közt kezdte a borvidéken, és már 96-ban az év bortermelője lett. Azok közé a villányi borászok közé tartozik, akik kiegyensúlyozottan évről évre remek borokat tudnak készíteni.
Nem tartozik az újhullámos, modern termelők közé, de ez nem is baj, úgy készíti a borait, ahogy a dédapjától tanulta. Rengeteg féle boruk van, nehéz kiválasztani belőle csak néhányat egy vacsora erejéig. Számos egyedi ötletből született megvalósítás, mint például a régi magyar fajtákból (bánati rizling, bakator, mézes fehér, hárslevelű, muskotály) álló ászokhordós fehérbor a Nemes Fehér. Ezt próbáljuk összegyúrni egy 6-fogásos borvacsorává.
Az alábbi borok kerülnek bemutatásra.
Polgár Pezsgő
Spárgás saláta kecske camembert sajttal, mango vinaigrettel, rebarbara kompóttal
Rosé 2018
Vöröstonhal carpaccio pácolt eperrel, fekete vajmártással, kaviárral
Chardonnay Barrique 2016
Süllő filé, vaníliás karalábéval és füstös spárgával
Syrah 2015
Rozé kacsamell kakukkfüves burgonyafánkkal, bazsalikomos eperrel és boróka jus-vel.
Cabernet Franc 2015
Báránygerinc rozmaringos pisztáciával, kucsmagombás újburgonyával és cabernet redukcióval
Elixír 2012
Vanilia dohanyos eperragu, szecsuáni borsos étcsokis macaron, kaffir lime panna cotta
A menü: 16 900 Ft/ fő.
Előfoglalási ár a május 9-ig jelentkezőknek: 15 000 Ft/ fő.
(Más kedvezménnyel nem összevonható)
Az esemény jellegéből kifolyólag 12% szervíz díjat számítunk fel.
Horváth József – Ráspi – Április 25
Néhány év kihagyás után ismét érkezik hozzánk Horváth József – más néven Ráspi. 2003-ban vette át a 20 hektáros családi borászatot Fertőrákoson, ahol ellenőrzött Bio dinamikus gazdálkodást folytat.
József szerint már születése előtt borral foglalkozott, mivel édesanyja várandósan kiment a szőlőbe kapálni.
A magyar gasztronómiai élet egyik úttörője és nem csupán azért, mert egy személyben borász, szakács és étteremtulajdonos.
Öntörvényű személyiség, éppen ezért sokak szemében példaképpé vált. Olyan bort készít, mely szerinte legjobban tükrözi őt és a területet.
A bor számára műalkotás, ahol a természetnek nagyobb szerep jut, mint az embernek. A cél, hogy a lehető legkevesebb külső beavatkozással készüljön, segédanyagok, fajélesztők nélkül. Ráspi szerint a legfontosabb az alázat, a szőlő tisztelete, mert “csak a boldog tőke tudja legjavát adni, ahogy az ember is”. Ha így dolgozunk, létrejön a harmónia, s a bor ugyanolyan megrendítő élményt közvetít, mint egy műalkotás.”
Soha nem követett trendeket, a saját útját járta, melynek meg is lett a gyümölcse. Borai nemzetközi szinten is a fogyasztók kedvencei lettek, 2012-ben elnyerte Magyarország “Év gasztronómusa” címét, a legnagyobb bor-szakújságírók és Master of Wine-ok is elismerően nyilatkoznak munkásságáról.
Az eseményre tőlünk megszokott módon 6 fogásos borvacsorával várjuk.
Az alábbi borok kerülnek bemutatásra. Menü hamarosan…
Rosé 2018
Kecskesajtos cékla ravioli pisztáciával, medvehagyma salát
Kékfrankos 2017
Őz carpaccio, vargánya majonéz, kápia mille feuille
Cabernet Sauvignon 2015
Szarvasgombás vajmártás, füstölt gombás ravioli
Skadar 2013
Mangalica „töltött káposzta”, kolbászos gersli
Gneis 2015
Bárányfartő, cékla consommé, sós cseresznye, sült póréhagyma, shiitake gomba
Electus 2012
Feketecseresznyés céklakrém, ancho chilis étcsokoládé „krémes”
A menü: 17 500 Ft/ fő.
Előfoglalási ár április 15-ig: 15 900 Ft/ fő.
(Más kedvezménnyel nem összevonható)
Az esemény jellegéből kifolyólag 10% szervíz díjat számítunk fel.
Balla Géza – 2019.03.14.- Az Év Bortermelője
Idén 28. alkalommal adták át a magyar boros szakma legrangosabb díját. Ezúttal elsőként egy határon túli magyar termelő kapta.
Dr. Balla Géza a kolozsvári Kertészeti Egyetem Borászati részlegén szerzett mérnöki diplomát 1984-ben, majd a barackai Szőlészeti és Borászati Állami Gazdaság gyakornoki mérnöke, majd főborásza, valamint vezérigazgatója.
1999-ben megalapította saját szőlészeti-borászati vállalkozását.
2008-tól a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem keretén belül a Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének adjunktusa. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője.
2004 óta a Magyar Borakadémia Tagja, és első határontúli magyar termelőként választotta a
Pannon Bormíves Céh tagjai közé.
Terroir
Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidék, egy viszonylag keskeny sávban Erdélyben, Aradtól 20 km-re keletre helyezkedik el.
Története nem most kezdődött, hiszen Arad-Hegyalja borvidék 1918 előtt a leghíresebbek közé tartozott Magyarországon.
Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), a Marosnak köszönhető mikroklímája (leginkább Szekszárdéhoz hasonló) a vörösboroknak kedvez. Az itt készített vörösborok izgalmasak, zamatosak, és kiegeynsúlyozott savgerincűek. A fehérek pedig a meleg klímának köszönhetően nagyon érettek és nagyobb testűek, magasabb alkoholtartalommal.
120 hektáros területenk 80% kékszőlő – 20% fehérszőlő terem.
Elsősorban hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyeznek előtérbe.
Legismertebb fehérboruk a Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos Fehér, valamint a Furmint.
Vörösboraik közül itthon évek óta a legnépszerűbbek a Kadarka, Kékfrankos és a belső-erdélyi szőlőfajta, a Feketeleányka.
A pincészet büszkélkedhet a Kadarkából készülő, történelmileg is legendás vörös aszús borral is, mely jó években Kadarisszima néven jelenik meg a piacon.
Komoly hozamkorlátozást alkalmaznak, hektáronkénti átlag hozam 50 – 70 mázsa.
A “Sziklabor” sorozat pedig a magasan fekvő, köves területekről, 40-50 mázsa/ha hozammal készül. A pincészet borai túlnyomórészt spontán erjesztéssel készülnek.
Sziklabor
A Ménesi borvidék alapkőzetét agyagpala, gránit és diorit alkotja.
A gránit felszínén kialakult zóna mind vízháztartás, mind kémhatás szempontjából egy rendkívül optimális talajközeget eredményez. A csapadék kis mennyisége az agyagon keresztül a kőzettest résein át nagyobb mélységbe is lekerül és betárózódik.
A szőlő gyökere behatol a fellazult, mállott zónába, ahol mindent megkap amire szüksége van. A gránit jelentős mértékben tartalmaz a szőlő számára igen fontos lételemeket; magnéziumot, káliumot, kalciumot, foszfort.
A Prémium tételek ezekről a területről születnek, még kisebb tőketerheléssel, és Sziklabor kerülnek forgalomba.
Az eseményen az alábbi borsorral várunk.
Sauvignon Blanc 2018
Krémes kecskesajt, diópesto, bodzaecetes csalánkrém
Rosé Cuvée 2018
Pácolt lazactatár citrusokkal és korianderes humusszal
Kadarka Selection 2016
Paprikás nyúlragu speclivel
Feketelányka Selection 2016
Rozé kacsamell ötfűszeres körtével,és kacsamájas táskával
Feketeleányka-Cabernet Franc Sziklabor cuvée 2015
Konfitált bivaly lapocka, borjúmáj szósz, cékla kocsonya, szedres fánk
Cabernet Franc Sziklabor 2015
Zabos-mandulás étcsokoládé tart, bergamott mousse
A menü: 15 900 Ft/ fő.
Előfoglalási ár a március 7-ig jelentkezőknek: 14 500 Ft/ fő.
Az ár tartalmazza az 5+1-fogásos vacsora és borsort, valamint az ásványvíz fogyasztást.
(Más kedvezménnyel nem összevonható)
Gere Tamás és Zsolt – 2019.02.07.
A Pincészet
Teljes mértékben családi vállalkozás, mely évtizedek óta szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozik Magyarország legdélebbi és egyben legnépszerűbb borvidékén, a Villányi Borvidéken. Az első saját palackozású boruk 1988-ban került forgalomba, mára pedig az ország legismertebb pincészeteinek egyikévé váltak.
Gere Tamás neve 30 éve jelent egyet a piacon a kiemelkedő minőséggel.
Jelenleg 35 hektáron gazdálkodnak, melyről évi 250 – 300 ezer palack bort készítenek. Ültetvényeik a borvidék legjobb adottságú területein helyezkednek el.
Termékpalettájukon egyaránt megtalálhatóak a fehér, rosé és vörösborok. Boraik 2006 óta az egész borvidékre kiterjedő eredetvédelmi rendszer keretében kerülnek forgalomba (DHC Villány).
A termelés nagyjából 80 % – át az alapsorozat ( DHC Classicus ) borai adják, míg a válogatás sorozat borai ( DHC Premium ) csak néhány ezres tételben készülnek.
A családi borászatot a ’80 évek végén az apa, Gere Tamás indította el, aki felismervén a piaci helyzetet – és kitanulván a borászati fortélyokat – szőlőtermesztéssel kezdett el foglalkozni.
Tamás a villányi ötök tagjaként az elsők közt vágott bele a kereskedelmi borkészítésbe, mellyel segített megalapozni Villány jelenlegi hírnevét. Ez a lendület egészen pontosan 1998-ig tartott, mikor is fiának Zsoltnak hirtelen át kellett vennie a pincészet napi teendőit.
Azóta az Ő keze nyomát dicsérik a szebbnél szebb tételek, és mára már jól felismerhető stílusban készíti borait. Az elegancia, a részletgazdagság mellett a lendületesség és a fiatalosság is fontos szerepet játszik egy-egy bor megalkotásánál. A pincészet termékei 3- jól elkülöníthető sorozatként kerülnek forgalomba: Gere Tamás – Klasszikus borok, Gere Zsolt- Új, kísérletező, fantázia nevekkel ellátott termékek és Gere Tamás & Zsolt: Az abszolút csúcskategória. Az est folyamán mindegyik kategória képviselteti magát.
Ready???
Villány legújabb kezdeményezése. Hasonlóan a Csillaghoz, Balatonborhoz vagy Bikavérhez cél, hogy egy boron keresztül egy egységes arculatot tudjanak kölcsönözni a borvidéknek. Az első évben 9 pincészet (a villányi nagyok) csatlakoztak a készítéséhez.
A ready (angolul kész) szó játékos megkurtításával létrejöhozott RedY (szó szerint „vörös y”) nevet kapta. A névben az Y arra utal, hogy a villányi pincészetek ezen keresztül szeretnék megszólítani és megnyerni maguknak a Y generáció fiataljait.
A RedY egy portuguieser alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek még a blauburger, zweigelt, kékfrankos, kadarka és más Villányban honos fajták. Első sorban a piros- és feketebogyós gyümölcsök dominálnak, fellelhetők enyhe hordóhasználatra utaló fás jegyek, miközben ízében a gyümölcsök dominálnak.
Az eseményen az alábbi menüsorral várunk.
Gere Zsolt Primadonna 2018 – Muscat Ottonel
Süllő kocsonya tormakrémmel és zöldségekkel
Gere Tamás Rosé Cuvée 2018
Céklás bivaly tatár marinált fürjtojással és édes chilihabbal
Gere Zsolt Redy 2017
Rosé szűz, édes chilis sütőtök, vérnarancs
Gere Tamás Páratlan 2016
Vaddisznó lapocka krémes burgonyávaal és vörösboros fügével
Gere Tamás & Zsolt Villányi Franc 2015
Szarvassült erdei gombákkal, tepertős dödöllével és pirított nyúlmájjal
Gere Tamás & Zsolt Aureus 2009
Trüffel válogatás (málnás fehércsoki, kávés tejcsoki, cointreau-s étcsoki, mentás ruby csoki)
A menü: 16 900 Ft/ fő.
Előfoglalási ár január 30-ig: 15 000 Ft/ fő.
Az ár tartalmazza az 5+1 – fogásos vacsora és borsort, valamint az ásványvíz fogyasztást.
(Más kedvezménnyel nem összevonható)
Online asztalfoglalás ide kattintva.
Francia Bor Est – VOL.2 – November 29.
Tavalyi nagy sikerű borkóstolónk után most tovább mélyítjük tudásunk a prémium francia borok világában. Franciaország tagadhatatlanul a világ bor kultúrájának otthona.
Bordeuax, Burgundia, Provence, Armagnac, Beaujolais, csak néhány régió, mely mára önnáló fogalommá vált.
A legtöbb ma népszerű szőlőfajta innen indult világhódító útjára, sokszor új hazát találva magának, ahol talán még szebb arcát is mutatja, mint francia társaik. Mégis érdemes megkóstolni mit nevezünk ma igazán prémium francia bornak. Mi is szolgálhat ehhez jobb alapot, mint megnézni néhány klasszikus termőhelyhez kapcsolódó fajtatiszta borokat. Készülünk ehhez mérten Chablis-val, burgundy pinot-val, St Emilion-i merlot-val, stb.
Francia bor
Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Sauvignon Blanc, Pinot Nor, csak néhány honos szőlőfajta, melyek egész világon elterjedtek. Ezek minden területen máshogy viselkednek, sőt, van ahol szebb borokat adnak, mint a francia társaik, viszont ahhoz, hogy megértsük őket mindenképpen az őshazához kell visszanyúlni. A francia bor stílusa, komplexitása, és érlelhetősége semmihez sem hasonlítható. A bor készítésének tudását sokszor évszázadokon át családi titok övezi, mely nemzedékről nemzedékre száll. Máig Franciaország a világ egyik legnagyobb bor termelője, éves szinten 6-8 milliárd palack bort/ pezsgőt készítenek.
Az esten a legfontosabb francia régiókon kalauzol végig bennünket Marczingós Zoltán – francia borok szakértője.
Az alábbi menüsorral várjuk.
Louis de Grenelle Grand Cuvée AOC Saumu
Süllőpofa tatár, fehér cékla, kardamon
Domaine Fevre Chablis 2017
Sült zellerkrémleves szegfűgombával, fűszeres nyúlgerinccel és pirított retekkel
Maison Louis Latour Côtes de Nuits Village 2015
Bárány „fasírt”, zatar, rozmaringhab, pácolt hagyma, birs
Domaine Eric Hérault l’Hérault-ik 2014
Omaha chuckflap (tüskés pecseny) burgundi, szarvasgombás zellerkrokett
Ch. Haut-Brisson St_Émilion Grand Cru 2014
Cékla bavaroise wasabival, étcsoki, kávé
A menü: 17 900 Ft/ fő.
Előfoglalási ár november 25-ig: 16 000 Ft/ fő.
(Más kedvezménnyel nem összevonható)
Online asztalfoglalás ide kattintva.
Borvacsora Classic 2018
Liba osztrák módra
2018.11.08. csütörtök 19:00.
A Márton – napi forgatagra minden évben nagyon készülünk, hiszen ilyenkor 10 napon keresztül modern libás ételeket lehet nálunk kóstolni a legfinomabb borok társaságában.
Idén úgy gondoltuk, hogy átnézünk a szomszédos Ausztriába, hogy onnan merítsünk ötletet hagyományos és modern libás fogások elkészítésére.
November 8-án indulunk, mikor is vendégünk lesz a Kisbécs – osztrák borok szakértője, akivel közösen egy 6 tételes borvacsorán keresztül mutatjuk be az autentikus osztrák konyha libás fogásait és a hozzájuk illő borok harmóniáját.
Ausztria az elmúlt évtized borszakmai üstököse, saját szőlőfajtáival remekül halad a nemzetközi színtéren is. Lesz tehát igazi zöldveltelini, rajnai rizling, Márton- napi újbor Zweigelt Rosé, és kései Chardonnay.
Osztrák Bor?
Ausztriában 22 fehér és 13 kékszőlő fajtát engedélyeztek minőségi borkészítésre.
Számos nemzetközi fajta remek termőterületre talált, mint például a Rajnai Rizling,a Tramini, a Pinot Noir.
Ennél azonban még fontosabb helyet töltenek be az őshonos helyi fajták,
melyek közül kiemelkedik a Grüner Veltliner (Zöldveltelini).
De a vörösök közül a Zweigelt, Balufrankisch (Kékfrankos) is Ausztriában őshonos fajták,
melyek manapság gyönyörű arcukut mutatják a borvidéken.
Kremstal, Kamptal, Wagram és Wachau területeken pedig nemzetközi hírű
Zöldveltelinit és Rajnai Rizlinget készítenek, míg a Fertő tó osztrák oldalán a kései szüretelésű fehér borok és a Zweigelt tör világhírnévre.
Milyen is az osztrák föld?
Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) Burgenlandban és Stájerországban (Steiermark) találhatóak Ausztria legfontosabb borvidékei, illetve Bécs városában.
A Duna menti régiók közül Wachau borvidéke a legismertebb, népszerűsége világszerte előretörőben van az utóbbi évtizedekben. Emellett a szomszédos Kremstal és Kamptal is egyre ismertebb és elismertebb még a tengerentúlon is.
Wachau egy igazi gyöngyszem, melynek mikroklímája és talajbéli adottságai Ausztria és Európa egyik legjobb fehér bortermő vidékévé teszik. Vulkanikus eredetű őskőzet, sziklás területek jellemzőek, melyeket néhol löszös szigetek és homokos részek törnek meg. A lejtők 450 méteres tengerszint feletti magasságig húzódnak fel, mintegy 250 méterrel a Duna vízszintje fölé. Ezek a hegyi lejtők Wachau leghíresebbjei, az innen származó borok alapozták meg a régió hírnevét, elképesztő összetettségükkel, íz- és illatvilágukkal.
Burgenlandban termelik Ausztria legtestesebb vörösborait. Mind a talaj, mind a domborzati viszonyok tekintetében nem elhanyagolható különbségek lehetnek a termőterületek, ezáltal a különböző régiók borai között.
A Kamptal vidékén a körülmények különleges és sokoldalú együttesének köszönhetően a világon is egyedülálló környezet alakult ki a bortermesztéshez. Egyrészt változatos talajviszonyok (agyag, lösz, őskőzetek), másrészt különleges éghajlati adottságok jellemzik a térséget. A 200 és 300 méter közötti tengerszint feletti magasságon fekvő dűlők éghajlatára nyáron forró nappalok és hűvös éjszakák, ősszel hosszú napsütéses időszakok jellemzőek. Mindezeknek köszönhetően kristálytiszta ásványosság, összetéveszthetetlen karakter, ezek jellemzik a Kamptal borait.