Események

Főoldal/Események

Borvacsorák, tematikus estek, gasztronómiai élvezetek.

2017-01-04

Különleges borkóstolók 2017/2018

 

Számunkra a bornak különleges helye van kínálatunkban. Igyekszünk az évjárathoz méltó legjobb borokat fellelni, és a lehető legszélesebb skálában a fogyasztók elé tárni azok minden csínját. Ennek érdekében bor szortimentünket jellemzi, hogy legalább 80-100 tétel közül választhat a hozzánk betérő vendég, és ezek jelentős részét pohárral is kínáljuk.

A bor szeretetét koronázzák meg nálunk a havonta megrendezésre kerülő borkóstolóink, melyek alkalmával a borok és a gasztronómia szerelmeseit szeretnénk összehozni egy tematikus esemény keretében, vagy egy konkrét borász szortimentjére alapozva.

 

Ilyenkor séfünk Janek Gábor a borok mellé komponált ételekkel szeretné vendégeinket elkápráztatni. Minden bor egyedi, így nem születik két egyforma étel sem. Minden menüsorral a borász remekművei előtt tisztelgünk. Az eseménysorozatot Classic, Prémium és Superior név alatt tartjuk.

Akik korábban már jártak nálunk: Takler, Tringa, Gere Andrea, Miklóscsabi, Figula, Laposa, Ráspi, Demetervin, Demeter Csaba, St. Andrea, Konyári János,  Hernyák Tamás, Vida Péter, Vylyan, Szeleshát, Kiss, Gábor, Dibonis, Matias, Janus, Ákos István, Jekl, Kislaki Bormanufaktúra, Haraszthy, Liszkay, Babiczki, Szászi, Bolyki és még mások..

Az őszi kavalkád és szüreti időszak kezdetével éttermünkben is kezdetét veszi a borkóstolók szezonja mely ősztől kora nyárig tart.

 

A winotékák, borbárok, sétáló borkóstolók, fesztiválok és pincelátogatások korszakában a vendég számtalan borkóstolási lehetőség közül választhat.

Mégis éttermünk hetedik éve töretlenül szervezi a borkóstolókat.

Miért a Gesztenyés?- Gasztronómiai színfolt.

Éttermünk egyedülálló lehetsőéget biztosít az ételek és borok harmóniájának megismerésére ezen eseményeken keresztül, miközben családias szűk körben a borász a lehető legjobban bemutatásra kerül.

Egy borvacsora esemény szervezését mindig hosszas előkészületek előzik meg.

A meghívni kívánt borász előbb egy gazdag szortimentet ajánl részünkre, melyből a legszebb 6-8 tétel kiválasztása után azok kóstolására kerül sor.

Az ételek minden esetben a borok mellé írjuk, szezonalitást, aktualitást kölcsönözve az ételnek, utalva lehetőség szerint utalva a témára, vagy a borász sajátosságaira. Igyekszünk a lehető legfrissebb gasztronómia trendek és konyhatechnológiák alkalmazását is szem előtt tartani.

Ősztől folytatódik eseménysorozatunk és 2017-ben összesen 3 eseménnyel várunk, majd 2018- januárjától májusig még további 4 bor/ pezsgő témájú vacsorát hirdetünk.

Istvándy - Március 29, csütörtök 19 óra

Egy ikonikus badacsonyi pincészettel vágunk bele a tavaszba.

Az Istvándy család közel 200 éve foglalkozik szőlőműveléssel, mely tudás apáról fiúra száll. A badacsonyi borvidéken hozamkorlátozással készítik a régióra jellemző borokat, mint például a kéknyelűt, melynek szőlője csak Badacsonyban terem, és a pincészet zászlós borát is adja.

De a Balatonbor, Hárslevelű, és Cabernet Sauvignon is a kínálatban szerepel.

A család a borok mellett mangalica és szürkemarha tenyésztéssel is foglalkozik, így a vacsora alkalmával ezen termékeik is megkóstolhatók.
Továbbá az est különlegessége, hogy az Istvándy Családból Gergő és Csilla is elfogadta meghívásunkat, így míg Gergő a borkóstolót tartja, addig Csilla a konyhán segít elkészíteni a fogásokat.


A vacsorán bemutatásra kerülő borok:

Huncutka 2016 - Cabernet Sauvignon Gyöngyöző 

Bizsergés 2017 - Ottonel Muskotály

Fogas mousse bodzás-csalán velüté, capri bogyó popcorn

Hárslevelű 2014 

Lágy sajttal és birsalmával töltött fánk, diópesztó, kaviár

Kékderű 2016 – Kéknyelű

Édesköményes karalábé főzelék, sült mangalica császár, és koriander ecet

Rizling Hegybor 2016 - Olaszrizling, Rajzai Rizling 

Mangalica szűz, ördögszekér gomba, zellernudli, kolbász morzsa

Cabernet Sauvignon 2015

Szürkemarha “ Budapest” módra

Golgota 2015 - Kései Sárgamuskotály

Matcha teás yuzus fiancier, rozmaringlekvár, és golgotás körte mousse

A menü tartalmazza a hatfogásos vacsora és a 7 tételes borsort, valamint az ásványvíz fogyasztást. 

A menü: 16 500 Ft/ fő.

Előfoglalási ár március 22-ig: 14 700 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Online asztalfoglalás ide kattintva.

 

 

Borvacsora Superior Takler Andrással - 2018. március 1.

Március 1-jén Szekszárd és talán az ország egyik legjobb borászata, a Takler pincészet látogat el hozzánk.

A családi pincészet legfiatalabb tagja Takler András otthonosan mozog nálunk, hisz korábban már több alkalommal kápráztatott el minket emblematikus boraival. Nem titkoltan egyik kedvenc pincészetünk közé tartozik a Takler, nem csak a remek boraik miatt, hanem a három "fiú" elkötelezettsége, szőlőhöz -, és élethez való hozzáállásuk miatt is.

A pincészettel való együttműködésünk nem most kezdődött. Számos közös borvacsorát csináltunk már együtt az étteremben és külső helyszínn egyaránt. Tavaly például a Magyar Borok Bálján főztünk a boraihoz.

A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, ők is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültek Szekszárdra. A jelenlegi családi vállalkozásukat 1987-ben alapították, azóta pedig a borász szakma megkerülhetetlen szereplőivé nőttek ki. Jelenleg a birtokot Takler Ferenc és két fia - ifj. Ferenc és András- irányítják.

Tavaly szinte az utolsó palack borokat hozta a vacsorára, idén pedig már az új szüret termékeit mutatják be. A vacsorán emellett bemutatásra kerül Szekszárd legújabb összefogásaként létrejött Grand bor is, mely jelenleg 4 pincészet zászlós cuvéeje. Heimann, Sebestyén, Eszterbauer és Takler mind a saját elképzelésük szerint készítették el a bort. Ami közös bennük, hogy csak a nagy évjáratokban készülhet a bor, minimum 25% Kékfrankos tartalommal, és 5 éves érleléssel. A bor nagyon összetet, ízzel teli, és igazán limitált kiadás :-). Az igazi gourmet-knak tartogatunk még egy különlegességet. A vacsora során a borpincéből felhozunk néhány muzeális 2006-os Primarius bort (viszonyításként a jelenleg futó széria a 2012-es), melyet csak az eseményen 39 000 Ft/ üv helyett 27 000 Ft/ üv áron vehet meg.

Mivel még igencsak benne vagyunk a télben, az eseményre összeválogatott karakteres vörösborok mellé fajsúlyos ételeket párosítanak séfjeink - Gábor és Zsolt.

Az eseményen a már tőlünk megszokott minőségben hatfogásos ételsorral készülünk, melyet kifejezetten egy - egy bor mellé komponáltunk.

A vacsorán az alábbi borok kerülnek bemutatásra:

Pinot Noir Rosé 2017

Kecskesajt áfonyamousse-szal

Syrah 2016

Makréla feketeribizlis céklasalátával

Cabernet franc 2016

Kacsamell aszalt szilvás árpagyönygrizottóval

Kékfrankos Reserve 2015 

Párolt marhapofa kávé, vadmájas hurka, szalvétagombóc

 Bikavér Reserve 2015 

Szarvasnyak erdei gombákkal, polentával és sült kápiával

Szekszárd Grand 2012 (0,5 dl)

Tripla csokoládé textúrák áfonyával és cékla roppanccsal

Időpont: Március 1, csütörtök 19:00.

A menü tartalmazza a hatfogásos vacsora és a borsort (A Szekszárd Grand tételből csak kóstoló mennyiséget), valamint az ásványvíz fogyasztást. 

Előfoglalási ár : 15 500 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Online asztalfoglalás ide kattintva.

2018.01.25. Olasz Est Újra töltve - Toszkán

A tavaly nyári nagy sikerű Olasz Est után folytatjuk kalandozásunkat az olasz tájakon.

Ezúttal télből nyárba repítünk, és Toszkána napfényes dűlőit látogatjuk meg, ahonnan fantasztikus borokat kóstolunk.

Toszkána - mely a reneszánsz szülőhazája - talán Olaszország legismertebb régiója, Pisa, Firenze, vagy a borok szempontjából talán a leghíresebb Montepuciano is mind itt találhatóak.

A régió leghíresebb bora a Chianti, eredetmegjelölésű bora a Chanti Classico, melynek területe Bordeaux után a második legnagyobb szőlőtermesztő vidék és bortermelő hely a világon. A Chianti alapvetően egy házasítás, melyet főleg Sangiovese, Canaiolo és Trebbiano szőlőfajták felhasználásával készítenek, de az utóbbi időben a 100% Sangiovese szőlőfajtából is készülhet. A 3 évnél hosszabb ideig érlelt borok a Riserva, vagy a Superiore besorolást is megkaphatják.

 

Az egyik legnagyobb olasz termelő Farnese csoporttól kóstolhatunk ezúttal is borokat. A Farnese cég összesen 7 nagy olasz és szicíliai pincészetet tömörítő csoport, mely 2016- és 2017-ben az év olasz bortermelőjévé választott több nemzetközi szervezet. Boraik több száz díjat és elismerést kaptak olyan nagy nemzetközi versenyeken és szaklapokban, mint a Decanter, International Wine and Spirit Competition, Wine Spectator, Mundus Vini, AWC, The Vine Advocate by Robert Parker.

A vacsorára 6 fogásos étel-bor párosítással készül Majoros Zsolt és Janek Gábor séf párosunk,  melyhez a borokat Polgár Géza olasz borok szakértője mutatja be nekünk a vacsora folyamán.

Fantini - Rosé - Vino Spumante - Abruzzo

Talaggio karamellizált birssel és prosciutto

Rossetti - Bainco 2016 - Toscan

Borjú carpaccio , sütőtök, mandarinos rukkola pesztó, aszaltparadicsomos focaccia

Diomede - History Fiano  2016 -Puglia

Sáfrányos rizottó tenger gyümölcseivel, provolone sajt

Rossetti - Rosso 2016 -Toscan

Rozmarinogos borjú, erdei gomba, fügés gnocchi, jus

Rossetti - Chianti Classico Riserva 2014 - Toscan

(100% Sangiovese)

Szarvasgerinc, szarvasgombás zellergratin, erdei gyümölcs 

Rossetti - Governo 2015- Toscan 

(70 % sangiovese, 15 % syrah, 15 % cabernet sauvignon)

Vörösboros étcsokoládé, forralt boros meggykrém, pisztácia biscotti, kandírozott narancs

A menü tartalmazza a 6 fogásos vacsora, borsor, valamint az ásványvízfogasztás árát.

A menü: 16 900 Ft/ fő.

Last minute előfoglalási ár: 15 000 Ft/ fő

Már csak pár helyünk maradt.

Asztalfoglalás ide kattintva!

 

Adventi Borkóstoló a Béressel - December 14.

 Idén a decemberi adventi forgatagban is tartunk ünnepi borkóstolót. A legnagyobb magyar magántulajdonú tokaji birtokról látogat meg minket a Béres család.

Filozófia: „Tokaj számunkra szerelem és küldetés. Több száz éves történelmi múlt, rendkívü-
li adottságok, páratlan borok jellemzik. Napjainkban egy új, izgalmas és ígéretes korszakot
élünk meg ezen a borvidéken; a kérdés, hogy milyen jövőt tudunk teremteni a múlt alapjain.
Bízom benne, hiszem, hogy sikerül visszaállítanunk Tokaj régi jó hírét, határainkon innen és túl.
Ez most a mi feladatunk.”


A szőlő és a bor szeretete mindig élt családjukban. A cseppjeiről jól ismert
tudós, id. dr. Béres József – a kisvárdai kertjében gondozta a szőlőt, melyből bort is készített a saját örömére. 

2002 az indulás éve. A Béres család szőlőföldet vásárolt Erdőbénye határában, amelyből
10 hektárnyi a termő szőlőterület. Megalakult a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, borásza Bárdos Sarolta lett. A pincészet mára kb 50 hektár trülettel rendelkezik, amivel a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő tokaji birtok.

Egyetlen gyermekként Béres melindára hárult a feladat, hogy a család renoméját a bor szakmában tovább fényezze. Melinda a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett közgazdászként, Hollandiában szerzett MBA
diplomát. Borral kapcsolatos ismereteit WSET képzésekkel bővítette a Borkollégiumban, majd 2010-ben nevezték ki a Béres Szőlőbirtok ügyvezető igazgatójának, férje Regéczy Dávid (Furmint USA alapító tag) pedig a kereskedelmi igazgató lett.

Boraikat az évek folyamán több száz hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, legfontosabbak talán a Decanter World Wine Awards borversenyen a 2008-as
6 puttonyos aszú boruk a kategória legjobbjának járó Regional Trophy díjat nyerte el. Lőcse dűlőszelektált boruk minden évben a legjobbak közt van, a 2007-es évjáratot Robert M. parker 93 pontra értékelte, 2011-es borukat pedi a Wine&Spirit Magazin a Top100 Best Buy közé sorolta. 

A Béres család az erdőbényei beruházásával beírta magát Tokaj történelemkönyvébe. Nem csak azért példaértékű ez a gyönyörű birtok, mert a borvidék egyik elmaradottabb régióját indították el a megújulás irányába, hanem arra is jó példa, hogy egymagyar sikervállalkozás a saját hazájában teremt újabb és újabb értékeket.

Pezsgőjüket és aszú boraikat megkóstolni kötelező, a csepp fakultatív :-)

A következő 7-fogásos menüsorral várjuk az eseményre.

Tokaji Pezsgő 100% Hárslevelű 2013

Füstölt vajhal, körtekrém, diós kétszersülttel

Tokaji Naparany Cuvée 2013

Zsályás pisztráng “waldorf salátával” -alma, zeller, birs, dióropogós. 

Diókút Hárslevelű 2013

Nyúlrolád pankóban, karalábéfőzelékkel és mandulával

Lőcse Furmint 2013

Beregi csirke gyömbéres birsalmával és csikókás krokettel

Omlás Furmint 2009

Vadkacsamell kardamomos édesburgonya nudli, fenyő jus

Tokaji Magita 2014

Mandulás fehércsokoládé torta, kéksajt, chilis aszalt sárgabarack zselé

Tokaji 5 puttonyos aszú 2008

Kéksajtos tart

A vacsora ára tartalmazza a 7 fogásos borsort, menüt, valamint az ásványvízfogyasztást: 15 900 Ft/ fő

Online asztalfoglalás ide kattintva.

Ifj. Dúzsi Tamás- Libás ételek - Gesztenyés

 


A Dúzsi családban az öt gyermek közül Ifjabb Dúzsi Tamást ragadta magával legjobban a szőlőművelés szeretete. 
Tamás az egyetem elvégzése után először Geisenheimben, majd Montpellier-ben és Portugáliában ismerkedett tovább a borkészítéssel. 


A jelenleg 17 hektárral rendelkező szekszárdi pincészetnél szerves részét képzi a szőlő művelésének és apjával közösen készítik a borokat.

A pincészet borai közül nehéz olyat találni, amely valamely nagy nemzetközi versenyen ne kerülne díjazásra, csak a "Le Mondial du Rosé"  rozé-világbajnokságon összesen 36 érmet szereztek rozé boraik, ami egyedülálló a világon.


A legfrissebb szüretből Márton-napi rosé, és újbor, Pentaton, Grabóc, Syrah válogatás, libás ételek, és ifj. Dúzsi Tamás, aki korosztálya egyik vezető tehetsége.

Tamás mesél nekünk arról, hogy miért készítenek 12-féle Rosé-t, hogyan lett a Magyar - Portugál Kereskedelmi Kamara Nagykövete, miért hívják meg zsűrinek a legnagyobb nemzetközi borversenyekre, és csak New Yorkban miért tart 46 étterem/ borbár Dúzsi borokat.

A vacsorán az alábbi menüvel várjuk!

Márton-napi újbor rosé 2017

Cabernet Sauvignon Rosé 2016 - Le Mondial du Rosé 2017 ezüstérem

Kápiás kacsa kocsonya

Márton-napi vörös 2017

Kacsmáj terrine fügével és birssel

Öreg tőkék Kadarkája 2013

Karfiol-paprikás textúrák

Syrah válogatás 2013- Mundus Vini 2016 Arany Medál

Libamell levendulás lilakáposzta pitével

Pentaton 2012 - Mundus Vini 2017 aranyérem

(Pinot noir, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon)

Bivaly bélszín gesztenyével, sütőtökkel és céklával

Grabóc 2011- Mundus Vini 2017 aranyérem

(Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot)

Cseresznyés mákos guba újragondolva Grabócos étcsokoládé mousse-szal

A vacsora ára tartalmazza a 6+1 fogásos borsort, menüt, valamint az ásványvízfogyasztást: 16 900 Ft/ fő

 

Online asztalfoglalás ide kattintva.

 

Francia est Marcingós Zoltánnal. 2017.10.26. Csütörtök 19 óra.

Borvacsora rendezvénysorozatunk október 26-án folytatódik. Következő állomásként a Francia vidéket vesszük célba.

 

 

Franciaország tagadhatatlanul a világ bor kultúrájának hazája, és máig legfontosabb nagykövete. Bordeuax, Burgundia, Provence, Armagnac, Beaujolais, csak néhány régió, mely mára önnáló fogalommá vált. Az esten a legfontosabb francia régiókon kalauzol végig bennünket Marczingós Zoltán - francia borok szakértője.

Francia bor

Franciaország gyakorlatilag a hazája a legnépszerűbb szőlőfajtáknak, úgy mint Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Sauvignon Blanc, Pinot Nor, amik azóta az egész világon elterjedtek. Ezek minden területen máshogy viselkednek, sőt, van ahol szebb borokat adnak, mint a francia társaik, viszont ahhoz, hogy megértsük őket mindenképpen az őshazához kell visszanyúlni, hisz innen indult világhódító útjuk. Az itteni bor stílusa, komplexitása, és érlelhetősége semmihez sem hasonlítható. A bor készítésének tudását sokszor évszázadokon át családi titok övezi, mely nemzedékről nemzedékre száll. Máig Franciaország a világ egyik legnagyobb bor termelője, éves szinten 6-8 milliárd palack bort/ pezsgőt készítenek.

 

A szőlő művelés kultúráját az ókori Görögök honosították meg Kr.e. kb 5-6. században, majd a szerzetesek viszonylag korán magukévá tették, és sokáig őrizték is ezt a tudást.

A ma ismert borkészítési stílus a filoxéra vész után alakult ki, melyhez nagyban hozzá járult az 1935-ös eredetvédelmi rendzser kialakulása az  Appellation d'origine contrôlée. 

A francia eredetvédett régiók bármelyikének megismeréséhez kevés lenne egy este, nem is beszélve a a teljes francia stílusról. Mi most még is egy kis utazásra invitáljuk, ahol is fantasztikus borokon keresztül bemutatjuk egy - egy régió jelemző stílusát, tulajdonságait.

Limoux- Languedoc régióban található területhez kapcsolódik a hiedelmekkel szemben a világ első habzó borának az elkészítése 1531-ben. A pezsgőkészítés máig jellemző a régióra főleg Mauzac szőlőfajtákból, melyet a Chardonnay, Chenin Blanc és Pinot Noir egészít ki. Az itt jellemző stílus a Blanquette de Limoux. Legfontosabb képviselőjük az Antech pincészet, aki széles szortimentben készít fantasztikus pezsgőket- Crémant.

Nimes- Dél Franciaországban a Rhone jobb partján található. 

 

Loire völgye- Franciaország egyik legfontosabb fehér bortrmő vidéke a Loire folyó bal partja, ahol is 87 AOC terület található, ahol jellemzően semmihez sem hasonlítható Sauvignon Blanc és Chardonnay készül, azok közül is a leghíresebb a Sancerre apellációra jellemző semmihez nem hasonlítható Sauvignon Balnc, mely a 11. századtól fokozatosan meghódította a francia és brit területeket, majd az egész világot.

Luberon- Dél Franciaország festői Provance régiójának szívében fekszik. Az éghajtal és domborzat remekül kiegésízti egymást, így itt is általában nagyon gyümölcsös és harmonikus vörösborok születnek, nem beszélve a levndulatermesztésről, ami az egész régiót turisztikai fellegvárrá teszi.

Pomerol- "a jobb parton" található Bordeaux-n belül, a Dordogne folyó mentén, csak úgy, mint az ismertebb Sait- Emillion. Pomerol egész régió legkisebb eredetvédett területe, mindössze 4 km hosszan terül el. Hivatalosan az itt található apellációk nem a legértékesebbek közé tartoznak, de az itt készített borok piaci ára vetekszik azokéval. Különösképp egy termelőé: Chateau Petrus, melynek palackonkénti ára 6-10 000 euró közt mozog. 

 

A vacsorán az alábbi borok kerülnek bemutatásra

AOC Cremant de Limoux ANTECH Cuvée Emotion Rosé 

Marinált tokhal karamellizált gyöngyhagymával és csipkebogyóval

Château Beaubois - Les Duos de Beaubois blanc

Előétel duett: Szt. Jakob kagyló marokkói citrommal és nyúlmáj royal vaníliás póréhagymával

Comte de la Perrière - Sancerre Silex

Francia halleves (rák, kagyló, lazac)

Domaine Sainte Léocadie - Les Clauses

Rántott kacsarilette petrezselymes paszternákkal és meggymártással

Chateau Haut -Musset - Lalande de Pomerol

Mákkéregben sült báránygerinc kakukkfüves szilvával és gríz pudinggal

Marrenon - Capella

Francia csokoládétorta levendulás feketeribizliraguval 

A hatfogásos vacsora és borsor, és ásványvíz ára 16 900 Ft/ fő.

Asztalfoglalás ide kattintva!


 

Osztrák Borvacsora 2017.09.28. csütörtök 19:00.

Szeptemberben egy hónapon át osztrák borokat kóstolhat nálunk, melyeket a Kisbécs - osztrák borok forgalmazójával közösen választottunk ki.

A hónapot egy egész estés Borvacsora eseménnyel zárjuk szeptember 28-án.

Osztrák Bor? 

Ausztriában 22 fehér és 13 kékszőlő fajtát engedélyeztek minőségi borkészítésre.

Számos nemzetközi fajta remek termőterületre talált, mint például a Rajnai Rizling,a Tramini, a Pinot Noir. 

Ennél azonban még fontosabb helyet töltenek be az őshonos helyi fajták, 

melyek közül kiemelkedik a Grüner Veltliner (Zöldveltelini). 

De a vörösök közül a Zweigelt, Balufrankisch (Kékfrankos) is Ausztriában őshonos fajták,  

melyek manapság gyönyörű arcukat mutatják a borvidéken.   

Kremstal, Kamptal, Wagram és Wachau területeken pedig nemzetközi hírű 

Zöldveltelinit és Rajnai Rizlinget készítenek, míg a Fertő tó osztrák oldalán a kései szüretelésű fehér borok és a Zweigelt tör világhírnévre.

Milyen is az oszták föld?

 

Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) Burgenlandban és Stájerországban (Steiermark) találhatóak Ausztria legfontosabb borvidékei, illetve Bécs városában.

A Duna menti régiók közül Wachau borvidéke a legismertebb, népszerűsége világszerte előretörőben van az utóbbi évtizedekben. Emellett a szomszédos Kremstal és Kamptal is egyre ismertebb és elismertebb még a tengerentúlon is. 

Wachau egy igazi gyöngyszem, melynek mikroklímája és talajbéli adottságai Ausztria és Európa egyik legjobb fehér bortermő vidékévé teszik. Vulkanikus eredetű őskőzet, sziklás területek jellemzőek, melyeket néhol löszös szigetek és homokos részek törnek meg. A lejtők 450 méteres tengerszint feletti magasságig húzódnak fel, mintegy 250 méterrel a Duna vízszintje fölé. Ezek a hegyi lejtők Wachau leghíresebbjei, az innen származó borok alapozták meg a régió hírnevét, elképesztő összetettségükkel, íz- és illatvilágukkal.

Burgenlandban termelik Ausztria legtestesebb vörösborait. Mind a talaj, mind a domborzati viszonyok tekintetében nem elhanyagolható különbségek lehetnek a termőterületek, ezáltal a különböző régiók borai között.

 

A Kamptal vidékén a körülmények különleges és sokoldalú együttesének köszönhetően a világon is egyedülálló környezet alakult ki a bortermesztéshez. Egyrészt változatos talajviszonyok (agyag, lösz, őskőzetek), másrészt különleges éghajlati adottságok jellemzik a térséget. A 200 és 300 méter közötti tengerszint feletti magasságon fekvő dűlők éghajlatára nyáron forró nappalok és hűvös éjszakák, ősszel hosszú napsütéses időszakok jellemzőek. Mindezeknek köszönhetően kristálytiszta ásványosság, összetéveszthetetlen karakter, ezek jellemzik a Kamptal borait.

Fertő tó

Fehér szőlők közül az olaszrizling, a pinot blanc és a chardonnay a legelterjedtebb, de az édes borokhoz használt neuburger és furmint is jelen van.

A vacsorán az alábbi hatfogásos vacsorával várjuk:

Esterházy Quinquin pezsgő

Füstölt angolna, körtés vajhab, rozmaringos briós, csuka kaviár

Huber Grüner Veltliner Terrassen 2016

Kecskesajt almaköntösben, brülézve, dió textúrákkal, fűszersalátával

Huber Riesling Terrassen 2016

Fácán consommé erdei gombás raviolival, szarvasgombával

Bründlmayer Riesling Kamptaler Terrassen 2015

Rozmaringos mangalica tarja bajor káposztával és csicsókával

Feiler - Artinger Blaufränkisch Umriss 2013

Szarvasgerinc  füstölt áfonya habbal, kakukkfüves gombákkal és szilvás krokettel

Feiler- Arting