Események

Főoldal/Események

Borvacsorák, tematikus estek, gasztronómiai élvezetek.

2018-10-18

Különleges borkóstolók 2018/2019

 

Számunkra a bornak különleges helye van kínálatunkban. Igyekszünk az évjárathoz méltó legjobb borokat fellelni, és a lehető legszélesebb skálában a fogyasztók elé tárni azok minden csínját. Ennek érdekében bor szortimentünket jellemzi, hogy legalább 80-100 tétel közül választhat a hozzánk betérő vendég, és ezek jelentős részét pohárral is kínáljuk.

A bor szeretetét koronázzák meg nálunk a havonta megrendezésre kerülő borkóstolóink, melyek alkalmával a borok és a gasztronómia szerelmeseit szeretnénk összehozni egy tematikus esemény keretében, vagy egy konkrét borász szortimentjére alapozva.

 

Ilyenkor séfünk Janek Gábor a borok mellé komponált ételekkel szeretné vendégeinket elkápráztatni. Minden bor egyedi, így nem születik két egyforma étel sem. Minden menüsorral a borász remekművei előtt tisztelgünk. Az eseménysorozatot Classic, Prémium és Superior név alatt tartjuk.

Akik korábban már jártak nálunk: Takler, Tringa, Gere Andrea, Miklóscsabi, Figula, Laposa, Ráspi, Demetervin, Demeter Csaba, St. Andrea, Konyári János,  Hernyák Tamás, Vida Péter, Vylyan, Szeleshát, Kiss, Gábor, Dibonis, Matias, Janus, Ákos István, Jekl, Kislaki Bormanufaktúra, Haraszthy, Liszkay, Babiczki, Szászi, Bolyki és még mások..

Az őszi kavalkád és szüreti időszak kezdetével éttermünkben is kezdetét veszi a borkóstolók szezonja mely ősztől kora nyárig tart.

 

A vinotékák, borbárok, sétáló borkóstolók, fesztiválok és pincelátogatások korszakában a vendég számtalan borkóstolási lehetőség közül választhat.

Mégis éttermünk hetedik éve töretlenül szervezi a borkóstolókat.

Miért a Gesztenyés?- Gasztronómiai színfolt.

Éttermünk egyedülálló lehetőséget biztosít az ételek és borok harmóniájának megismerésére ezen eseményeken keresztül, miközben családias szűk körben a borász a lehető legjobban bemutatásra kerül.

Egy borvacsora esemény szervezését mindig hosszas előkészületek előzik meg.

A meghívni kívánt borász előbb egy gazdag szortimentet ajánl részünkre, melyből a legszebb 6-8 tétel kiválasztása után azok kóstolására kerül sor.

Az ételek minden esetben a borok mellé írjuk, szezonalitást, aktualitást kölcsönözve az ételnek, utalva lehetőség szerint utalva a témára, vagy a borász sajátosságaira. Igyekszünk a lehető legfrissebb gasztronómia trendek és konyhatechnológiák alkalmazását is szem előtt tartani.

Ősztől folytatódik eseménysorozatunk és 2018-ben összesen 2 eseménnyel várunk, majd 2019- januárjától májusig még további 4 bor/ pezsgő témájú vacsorát hirdetünk.

Gere Tamás és Zsolt - 2019.02.07.

 

A Pincészet

Teljes mértékben családi vállalkozás, mely évtizedek óta szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozik Magyarország legdélebbi és egyben legnépszerűbb borvidékén, a Villányi Borvidéken.  Az első saját palackozású boruk 1988-ban került forgalomba, mára pedig az ország legismertebb pincészeteinek egyikévé váltak.

Gere Tamás neve 30 éve jelent egyet a piacon a kiemelkedő minőséggel.

 


Jelenleg 35 hektáron gazdálkodnak, melyről évi 250 – 300 ezer palack bort készítenek. Ültetvényeik a borvidék legjobb adottságú területein helyezkednek el.

Termékpalettájukon egyaránt megtalálhatóak a fehér, rosé és vörösborok. Boraik 2006 óta az egész borvidékre kiterjedő eredetvédelmi rendszer keretében kerülnek forgalomba (DHC Villány).


A termelés nagyjából 80 % - át az alapsorozat ( DHC Classicus ) borai adják, míg a válogatás sorozat borai ( DHC Premium ) csak néhány ezres tételben készülnek.

A családi borászatot a ’80 évek végén az apa, Gere Tamás indította el, aki felismervén a piaci helyzetet – és kitanulván a borászati fortélyokat - szőlőtermesztéssel kezdett el foglalkozni.

Tamás a villányi ötök tagjaként az elsők közt vágott bele a kereskedelmi borkészítésbe, mellyel segített megalapozni Villány jelenlegi hírnevét. Ez a lendület egészen pontosan 1998-ig tartott, mikor is fiának Zsoltnak hirtelen át kellett vennie a pincészet napi teendőit.

 Azóta az Ő keze nyomát dicsérik a szebbnél szebb tételek, és mára már jól felismerhető stílusban készíti borait. Az elegancia, a részletgazdagság mellett a lendületesség és a fiatalosság is fontos szerepet játszik egy-egy bor megalkotásánál. A pincészet termékei 3- jól elkülöníthető sorozatként kerülnek forgalomba: Gere Tamás - Klasszikus borok, Gere Zsolt- Új, kísérletező, fantázia nevekkel ellátott termékek és Gere Tamás & Zsolt: Az abszolút csúcskategória. Az est folyamán mindegyik kategória képviselteti magát.

Ready???

Villány legújabb kezdeményezése. Hasonlóan a Csillaghoz, Balatonborhoz vagy Bikavérhez cél, hogy egy boron keresztül egy egységes arculatot tudjanak kölcsönözni a borvidéknek. Az első évben 9 pincészet (a villányi nagyok) csatlakoztak a készítéséhez.

A ready (angolul kész) szó játékos megkurtításával létrejöhozott RedY (szó szerint „vörös y”) nevet kapta. A névben az Y arra utal, hogy a villányi pincészetek ezen keresztül szeretnék megszólítani és megnyerni maguknak a Y generáció fiataljait.

A RedY egy portuguieser alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek még a blauburger, zweigelt, kékfrankos, kadarka és más Villányban honos fajták. Első sorban a piros- és feketebogyós gyümölcsök dominálnak, fellelhetők enyhe hordóhasználatra utaló fás jegyek, miközben ízében a gyümölcsök dominálnak.

 

Az eseményen az alábbi menüsorral várunk.

Gere Zsolt Primadonna 2018 – Muscat Ottonel

Süllő kocsonya tormakrémmel és zöldségekkel

Gere Tamás Rosé Cuvée 2018

Céklás bivaly tatár marinált fürjtojással és édes chilihabbal   

Gere Zsolt Redy 2017

Rosé szűz, édes chilis sütőtök, vérnarancs

Gere Tamás Páratlan 2016

Vaddisznó lapocka krémes burgonyávaal és vörösboros fügével

Gere Tamás & Zsolt Villányi Franc 2015

Szarvassült erdei gombákkal, tepertős dödöllével és pirított nyúlmájjal

Gere Tamás & Zsolt Aureus 2009

Trüffel válogatás (málnás fehércsoki, kávés tejcsoki, cointreau-s étcsoki, mentás ruby csoki)

A menü: 16 900 Ft/ fő.

Előfoglalási ár január 30-ig: 15 000 Ft/ fő.

Az ár tartalmazza az 5+1 - fogásos vacsora és borsort, valamint az ásványvíz fogyasztást. 

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Online asztalfoglalás ide kattintva.

 

Az Év Bortermelője

Balla Géza - 2019.03.14.

Idén 28. alkalommal adták át a magyar boros szakma legrangosabb díját. Ezúttal elsőként egy határon túli magyar termelő kapta.

Dr. Balla Géza a kolozsvári Kertészeti Egyetem Borászati részlegén szerzett mérnöki diplomát 1984-ben, majd a barackai Szőlészeti és Borászati Állami Gazdaság gyakornoki mérnöke, majd főborásza, valamint vezérigazgatója.
1999-ben megalapította saját szőlészeti-borászati vállalkozását.

2008-tól a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem keretén belül a Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének adjunktusa. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője.

2004 óta a Magyar Borakadémia Tagja, és első határontúli magyar termelőként választotta a
Pannon Bormíves Céh tagjai közé. 

Terroir

Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidék, egy viszonylag keskeny sávban Erdélyben, Aradtól  20 km-re keletre helyezkedik el.

Története nem most kezdődött, hiszen Arad-Hegyalja borvidék 1918 előtt a leghíresebbek közé tartozott Magyarországon. 

 

Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), a Marosnak köszönhető mikroklímája (leginkább Szekszárdéhoz hasonló) a vörösboroknak kedvez. Az itt készített vörösborok izgalmasak, zamatosak, és kiegeynsúlyozott savgerincűek. A fehérek pedig a meleg klímának köszönhetően nagyon érettek és nagyobb testűek, magasabb alkoholtartalommal.

120 hektáros területenk 80% kékszőlő - 20% fehérszőlő terem. 
Elsősorban hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyeznek előtérbe.

Legismertebb fehérboruk a Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos Fehér, valamint a Furmint.

Vörösboraik közül itthon évek óta a legnépszerűbbek a Kadarka, Kékfrankos és a belső-erdélyi szőlőfajta, a Feketeleányka.

A pincészet büszkélkedhet a Kadarkából készülő, történelmileg is legendás vörös aszús borral is, mely jó években Kadarisszima néven jelenik meg a piacon.

Komoly hozamkorlátozást alkalmaznak, hektáronkénti átlag hozam 50 – 70 mázsa.

A "Sziklabor" sorozat pedig a magasan fekvő, köves területekről, 40-50 mázsa/ha hozammal készül. A pincészet borai túlnyomórészt spontán erjesztéssel készülnek.

Sziklabor

A Ménesi borvidék alapkőzetét agyagpala, gránit és diorit alkotja. 
A gránit felszínén kialakult zóna mind vízháztartás, mind kémhatás szempontjából egy rendkívül optimális talajközeget eredményez. A csapadék kis mennyisége az agyagon keresztül a kőzettest résein át nagyobb mélységbe is lekerül és betárózódik.

A szőlő gyökere behatol a fellazult, mállott zónába, ahol mindent megkap amire szüksége van. A gránit jelentős mértékben tartalmaz a szőlő számára igen fontos lételemeket; magnéziumot, káliumot, kalciumot, foszfort.
 A Prémium tételek ezekről a területről születnek, még kisebb tőketerheléssel, és Sziklabor kerülnek forgalomba. 

Az eseményen az alábbi borsorral várunk.

Sauvignon Blanc 2018 

Rosé Cuvée 2018

Kadarka Selection 2016

Feketelányka Selection 2016

Feketeleányka-Cabernet Franc Sziklabor cuvée 2015

Cabernet Franc Sziklabor 2015

Menü hamarosan...

A menü: 15 900 Ft/ fő.

Előfoglalási ár a március 7-ig jelentkezőknek: 14 500 Ft/ fő.

Az ár tartalmazza az 5+1-fogásos vacsora és borsort, valamint az ásványvíz fogyasztást. 

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Online asztalfoglalás ide kattintva.

 

Francia Bor Est - VOL.2 - November 29. 

Tavalyi nagy sikerű borkóstolónk után most tovább mélyítjük tudásunk a prémium francia borok világában. Franciaország tagadhatatlanul a világ bor kultúrájának otthona.

Bordeuax, Burgundia, Provence, Armagnac, Beaujolais, csak néhány régió, mely mára önnáló fogalommá vált.

A legtöbb ma népszerű szőlőfajta innen indult világhódító útjára, sokszor új hazát találva magának, ahol talán még szebb arcát is mutatja, mint francia társaik. Mégis érdemes megkóstolni mit nevezünk ma igazán prémium francia bornak. Mi is szolgálhat ehhez jobb alapot, mint megnézni néhány klasszikus termőhelyhez kapcsolódó fajtatiszta borokat. Készülünk ehhez mérten Chablis-val, burgundy pinot-val, St Emilion-i merlot-val, stb.

Francia bor

Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Sauvignon Blanc, Pinot Nor, csak néhány honos szőlőfajta, melyek egész világon elterjedtek. Ezek minden területen máshogy viselkednek, sőt, van ahol szebb borokat adnak, mint a francia társaik, viszont ahhoz, hogy megértsük őket mindenképpen az őshazához kell visszanyúlni. A francia bor stílusa, komplexitása, és érlelhetősége semmihez sem hasonlítható. A bor készítésének tudását sokszor évszázadokon át családi titok övezi, mely nemzedékről nemzedékre száll. Máig Franciaország a világ egyik legnagyobb bor termelője, éves szinten 6-8 milliárd palack bort/ pezsgőt készítenek.

Az esten a legfontosabb francia régiókon kalauzol végig bennünket Marczingós Zoltán - francia borok szakértője.

Az alábbi menüsorral várjuk.

Louis de Grenelle Grand Cuvée AOC Saumu

Süllőpofa tatár, fehér cékla, kardamon

Domaine Fevre Chablis 2017

Sült zellerkrémleves szegfűgombával, fűszeres nyúlgerinccel és pirított retekkel

Maison Louis Latour Côtes de Nuits Village 2015

Bárány „fasírt”, zatar, rozmaringhab, pácolt hagyma, birs

Domaine Eric Hérault l'Hérault-ik 2014

Omaha chuckflap (tüskés pecseny) burgundi, szarvasgombás zellerkrokett

Ch. Haut-Brisson St_Émilion Grand Cru 2014

Cékla bavaroise wasabival, étcsoki, kávé

A menü: 17 900 Ft/ fő.

Előfoglalási ár november 25-ig: 16 000 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Online asztalfoglalás ide kattintva.

 

Borvacsora Classic 2018

Liba osztrák módra

2018.11.08. csütörtök 19:00.

A Márton - napi forgatagra minden évben nagyon készülünk, hiszen ilyenkor 10 napon keresztül modern libás ételeket lehet nálunk kóstolni a legfinomabb borok társaságában.

Idén úgy gondoltuk, hogy átnézünk a szomszédos Ausztriába, hogy onnan merítsünk ötletet hagyományos és modern libás fogások elkészítésére.

November 8-án indulunk, mikor is vendégünk lesz a Kisbécs - osztrák borok szakértője, akivel közösen egy 6 tételes borvacsorán keresztül mutatjuk be az autentikus osztrák konyha libás fogásait és a hozzájuk illő borok harmóniáját.

Ausztria az elmúlt évtized borszakmai üstököse, saját szőlőfajtáival remekül halad a nemzetközi színtéren is. Lesz tehát igazi zöldveltelini, rajnai rizling, Márton- napi újbor Zweigelt Rosé, és kései Chardonnay.

 

Osztrák Bor? 

 

Ausztriában 22 fehér és 13 kékszőlő fajtát engedélyeztek minőségi borkészítésre.

Számos nemzetközi fajta remek termőterületre talált, mint például a Rajnai Rizling,a Tramini, a Pinot Noir. 

Ennél azonban még fontosabb helyet töltenek be az őshonos helyi fajták, 

melyek közül kiemelkedik a Grüner Veltliner (Zöldveltelini). 

De a vörösök közül a Zweigelt, Balufrankisch (Kékfrankos) is Ausztriában őshonos fajták,  

melyek manapság gyönyörű arcukut mutatják a borvidéken.   

Kremstal, Kamptal, Wagram és Wachau területeken pedig nemzetközi hírű 

Zöldveltelinit és Rajnai Rizlinget készítenek, míg a Fertő tó osztrák oldalán a kései szüretelésű fehér borok és a Zweigelt tör világhírnévre.

Milyen is az osztrák föld?

 

Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) Burgenlandban és Stájerországban (Steiermark) találhatóak Ausztria legfontosabb borvidékei, illetve Bécs városában.

A Duna menti régiók közül Wachau borvidéke a legismertebb, népszerűsége világszerte előretörőben van az utóbbi évtizedekben. Emellett a szomszédos Kremstal és Kamptal is egyre ismertebb és elismertebb még a tengerentúlon is. 

Wachau egy igazi gyöngyszem, melynek mikroklímája és talajbéli adottságai Ausztria és Európa egyik legjobb fehér bortermő vidékévé teszik. Vulkanikus eredetű őskőzet, sziklás területek jellemzőek, melyeket néhol löszös szigetek és homokos részek törnek meg. A lejtők 450 méteres tengerszint feletti magasságig húzódnak fel, mintegy 250 méterrel a Duna vízszintje fölé. Ezek a hegyi lejtők Wachau leghíresebbjei, az innen származó borok alapozták meg a régió hírnevét, elképesztő összetettségükkel, íz- és illatvilágukkal.

 

Burgenlandban termelik Ausztria legtestesebb vörösborait. Mind a talaj, mind a domborzati viszonyok tekintetében nem elhanyagolható különbségek lehetnek a termőterületek, ezáltal a különböző régiók borai között.

A Kamptal vidékén a körülmények különleges és sokoldalú együttesének köszönhetően a világon is egyedülálló környezet alakult ki a bortermesztéshez. Egyrészt változatos talajviszonyok (agyag, lösz, őskőzetek), másrészt különleges éghajlati adottságok jellemzik a térséget. A 200 és 300 méter közötti tengerszint feletti magasságon fekvő dűlők éghajlatára nyáron forró nappalok és hűvös éjszakák, ősszel hosszú napsütéses időszakok jellemzőek. Mindezeknek köszönhetően kristálytiszta ásványosság, összetéveszthetetlen karakter, ezek jellemzik a Kamptal borait.

 

Fertő tó

Fehér szőlők közül az olaszrizling, a pinot blanc és a chardonnay a legelterjedtebb, de az édes borokhoz használt neuburger és furmint is jelen van.

A vacsorán az alábbi menüvel várjuk:

Esterhazy Grüner Veltliner Classic 2017

Amouse bouche

Pfaffl Zweigelt Rosé 2018

Sós gesztenye mousse házi füstölt libamell és libamáj ecettel

Eichinger Riesling Strassental 2017

Fekete libaleves lestyános palacsintával és kacsa nyelvvel

Igler Zweigelt 2015

Áfonyás kacsamáj pite vörösboros céklával

Prieler Blaufrankisch Johanneshöhe 2015

Liba melle káposztás lila gnocchival, pirított kakóval

Feiler - Artinger Chardonnay Auslese 2017

Amerikai sütőtök pite diógrillázzsal

A menü tartalmazza az 5+1 - fogásos vacsora és borsort, valamint az ásványvíz fogyasztást. 

A menü: 15 900 Ft/ fő.

Előfoglalási ár vovember 2-ig: 14 500 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Online asztalfoglalás ide kattintva.

 

Francia Bor Est - VOL.2 - November 29. 

Tavalyi nagy sikerű borkóstolónk után most tovább mélyítjük tudásunk a prémium francia borok világában. Franciaország tagadhatatlanul a világ bor kultúrájának otthona.

Bordeuax, Burgundia, Provence, Armagnac, Beaujolais, csak néhány régió, mely mára önnáló fogalommá vált.

A legtöbb ma népszerű szőlőfajta innen indult világhódító útjára, sokszor új hazát találva magának, ahol talán még szebb arcát is mutatja, mint francia társaik. Mégis érdemes megkóstolni mit nevezünk ma igazán prémium francia bornak. Mi is szolgálhat ehhez jobb alapot, mint megnézni néhány klasszikus termőhelyhez kapcsolódó fajtatiszta borokat. Készülünk ehhez mérten Chablis-val, burgundy pinot-val, St Emilion-i merlot-val, stb.

Francia bor

Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Sauvignon Blanc, Pinot Nor, csak néhány honos szőlőfajta, melyek egész világon elterjedtek. Ezek minden területen máshogy viselkednek, sőt, van ahol szebb borokat adnak, mint a francia társaik, viszont ahhoz, hogy megértsük őket mindenképpen az őshazához kell visszanyúlni. A francia bor stílusa, komplexitása, és érlelhetősége semmihez sem hasonlítható. A bor készítésének tudását sokszor évszázadokon át családi titok övezi, mely nemzedékről nemzedékre száll. Máig Franciaország a világ egyik legnagyobb bor termelője, éves szinten 6-8 milliárd palack bort/ pezsgőt készítenek.

Az esten a legfontosabb francia régiókon kalauzol végig bennünket Marczingós Zoltán - francia borok szakértője.

Az alábbi borokkal várjuk. Menü hamarosan...

Louis de Grenelle Grand Cuvée AOC Saumu

Domaine Fevre Chablis 2017

Maison Louis Latour Côtes de Nuits Village 2015

Domaine Eric Hérault l'Hérault-ik 2014

Ch. Haut-Brisson St_Émilion Grand Cru 2014

A menü tartalmazza az 5- fogásos vacsorát és borsort, valamint az ásványvíz fogyasztást. 

A menü: 17 900 Ft/ fő.

Előfoglalási ár november 22-ig: 16 000 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Online asztalfoglalás ide kattintva.

 

Mátra Május - Kovács Zita és Babiczki László

Május 24. Csütörtök 19 óra

 

Májusban úgy gondoltuk, hogy csatlakozunk a Mátra Május kezdeményezéshez, és elhozunk egy borvidéket két fantasztikus és fiatal borász tolmácsolásában. A vulkanikus Mátra különleges adottságait még kevesen fedezték fel, viszont a borvidék már így is kiemelkedő borászokat termelt ki. Laci és Zita is fiatalon, a családi gazdaságban kezdték művelni a szőlőt, mára meghatározó húzóerővé váltak a borvidéknek. Fiatalos, lendületes stílusban készítik a kiegyensúlyozott és harmonikus boraikat.

 

Mátra

Hazánk második legnagyobb, és még abszolút felfedezésre váró borvidéke. Andeziten, riolittufán képződött barna erődalaja és csapadékosabb, hűvösebb klímája inkább a ropogósabb- illatosabb fehérborok készítésének kedvez, mindemellett az elmúlt évtizedben a a könnyebb vörösborok is megjelentek. Ennek egyik iskolapédája a Gyöngyöstarjáni Kovács Borház, aki széles portfólióban készít gyümölcsös, jól iható vörös borokat. 

A vulkanikus mátrai bor jellemzően inkább ásványos, sűrű, friss, finoman sós, feszes, és sokáig élettel teli.

 

Babiczki László

A Juniborászok oszlopos tagja, aki fiatalos lendületével színfoltja egész Mátrai borvidéknek.  Számos gasztronómiai eseményen, fesztiválon találkozhatunk vele. Gyöngyössolymoson a kézműves borkészítési iskolát követi. Fehér borai elsősorban friss, virág és gyümölcs illatukról híresek. Fajtái: olaszrizling, Szürkebarát (Pinot grigio), Leányka (Mädchentraube), Muscat ottonel, Tramini, Sauvignon blanc, Chardonnay. Rosé borát elsősorban Kékfrankos szőlőfajtából készíti. Pinot Noir-ral is többen próbákoznak a borvidéken, mely egyre szebb arcát mutatja. Cabernet Frac bora meglepetés. 

 

Kovács és Lánya 

A Kovács családban apáról lányára száll a borászmesterség. Kovács László 1999-ben alapította a jelenlegi Kovács Borászatot, és gazdagította saját dűlőkkel a nagyszülőktől örökölt szőlőbirtokot. Azóta folyamatos az újabb, egyre minőségibb terméssel büszkélkedő ültetvények vásárlása, telepítése és a szőlészet-borászat fejlesztése. Küldetés továbbra is az, hogy a Mátra varázslatos sokszínűségét legjobban kifejező borok szülessenek. 2011-ben a borász lánya, Kovács Zita szintén visszatért az elődök hagyományához, így ma már ő is a családi vállalkozás oszlopos és lelkes tagja édesapja mellett.

Az eseményre 6 fogásos menüvel és 6-6 borral várják mindkét pincészet részéről.

Menü

Kovács - Fruska 2016, Babiczki Irsai Olivér 2017

Lazac, spárgával és bodza vinaigrettel

Kovács - Pipacs Rosé 2017 -  Babiczki Cabernet Sauvignon Rosé 2017

Kecskesajt tricolor paprikával és salátával

Kovács - Hárslevelű 2017, Babiczki Chardonnay 2013

Zöldfűszeres töltött nyúlgerinc, almás édeskömény rizotto

Kovács - Fajzat Cuvé 2016, Babiczki Pinot Noir 2015

Pirított marhaszegy, paszternák krémmel, kápiával

Kovács - Syrah 2015, Babiczki cabernet Franc 2015

Kacsacomb rolád kucsmagombával, kukoricalepénnyel, portói mártással

Kovács - Zitakötő 2016, Babiczki Pinot Grigio 2016

Tavaszi gyümölcs textúrák

A menü tartalmazza a hatfogásos vacsora és a 6 tételes borsort, valamint az ásványvíz fogyasztást. 

A menü: 15 900 Ft/ fő.

Előfoglalási ár május 2-ig: 14 500 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

 

Zsirai Katalin - Tokaj – Somló - Villány

Április 26.

A kezdetben kedvtelésként, a monoton irodai munkából való menekülés reményében induló borászkodás, mára egy több borvidéken is jelen lévő, összesen 18 hektár szőlőt művelő pincészetté nőtte ki magát.

Majd Zsirai Csaba alapító hirtelen távozása a két lányára, Katára és Petrára hagyta a birtok irányítását, akik rövid gondolkodás után belevágtak a borászkodásba.

A birtok központja Tokaj, Mádon lett berendezve egy vendégház is. Nagyon szép dűlőkön tudnak itt termelni: Középhegy, Holdvölgy és Betsek, a tőkék átlag életkora 40 év. Tarcalon Élő hegy-, Rátkán pedig Padihegy dűlőn folyik a szőlőtermesztés. Somlón 1,5-, a Villányi borvidéken (Palkonyán) pedig 2 hektáron termelnek.

A borokhoz való érzékük hamar felszínre jött, édesapjuk (Csaba, az alapító) hirtelen távozása után 2013-ban készítették első önálló borukat. Számos új kezdeményezésnek tagjai, például a Tokaj Y-nak is, mely 5 rendkívül fiatal tokaji borász alapításával jött létre. Petra a pincészet ügyvezetője, míg Kata a borászkodásban veszi ki nagyobb részét.

Borkészítésben nem ismernek kompromisszumot, a belépő szintű borok is nagyon szépen kihangsúlyozzák a borvidékek vonalait és jellemző ízjegyeit, nem véletlenül évek óta Best Buy kategóriában tartják nyilván termékeiket.

 

 

A testvérpár elismerését mi sem mutatja jobban, mint, hogy Kata nemrég a Forbes 30 sikeres fiatal listáján is helyet kapott, 2018-ban pedig első női borászként Gál Tibor emlékdíjat nyert (Tokaj Y- alapítótársa Várkoly Ádám 2017-es győzelme után).

Az este során mindhárom borvidékről hoz nekünk fantasztikus borokat.

Az alábbi borsorral várunk az eseményen.

Múzsa Rosé 2017 - Villány

Céklás lazacrózsa, epres rebarbara lekvár

Hárslevelű 2015 - Tokaj

Medvehagymás harcsa sushi, édesköményes zellerkrém

Furmint 2015 & Betsek Furmint 2015 - Tokaj

Szarvasgombával töltött kacsamell, sárgaborsókrém, sült zeller

Nagy-Somlói Furmint 2015 

Fehérboros mangalicasült, juhtúrós rétes, spárga

Kadarka 2017 -  Villány

Pirított borjúmáj, kápiakrém, slambuc

Fordítás 2011 -  Tokaj

Mandulapite fahéjas almafagylalttal és chilis eperrel

A menü tartalmazza a hatfogásos vacsora és a 6 tételes borsort, valamint az ásványvíz fogyasztást. 

A menü: 16 900 Ft/ fő.

Előfoglalási ár április 24-ig: 15 000 Ft/ fő.

(Más kedvezménnyel nem összevonható)

Online asztalfoglalás ide kattintva.

 

Haraszthy&Rothbeer - Bor-Sör Párbaj

Május 10. csütörtök 19 óra.

 

Vett már részt olyan eseményen, ahol sört és bort is lehetett kóstolni az ételek mellé? Mi most egy ilyenre invitáljuk.
A Rothbeer hazánk egyik legjobb kisipari sörfőzője, aki most a Haraszthy pincészettel állt össze, és alkottak közösen egy Sauvignon Blanc mustot is tartalmazó sört, a BorBeer-t.

Ennek bemutatására 3 állomásos gasztronómiai túrára invitálják, melynek első állomása május 10-én a Gesztenyés Nagyvendéglő. 

Elhozzák nekünk a Haraszthy legfrissebb évjáratának a borait.

 

Még több korábbi eseményünkről itt talál további leírást.